Як боротися з погрозами колекторів

16.05.2021 13:00 Корисно
Як повідомив адвокат Роман Чумак, посилаючись на статистику, з кожним роком ринок мікрофінансових організацій зростає приблизно на 35 % відносно попереднього, а кількість виданих коштів зростає на 144 %.

– «Найвеселіша» частина розпочинається тоді, коли настає час повертати скажені відсотки за займом, і люди фактично потрапляють у боргову кабалу. Перше, що приходить на думку, – не сплачувати по кредиту через відсутність коштів або за відсутності бажання їх повертати. У такому випадку мікрофінансові організації (МФО) звертаються до колекторів, – розповів Роман Чумак.

За його словами, «стандартний» набір інструментів колекторів включає: телефонні дзвінки за місцем роботи (доволі часто на телефони колег або керівництва), погрози фізичною розправою, безкінечні дзвінки родичам, а також залякування судовим процесом. Однак, з огляду на малу ефективність деяких «інструментів», колектори починають вигадувати нові методи. Зокрема, резонансним стало використання комп’ютерної графіки, коли колектори змонтували матеріали порнографічного характеру із зображенням боржника.

Читайте також: Як отримати допомогу на поховання – розглядаємо різні обставини

Насамперед, що варто знати, це «внутрішню кухню» колекторів. Як правило, вони працюють за «скриптами» – заздалегідь заготовленими текстами. Такий текст націлений на виявлення слабких місць боржника, наприклад, людина боїться отримувати дзвінки на роботу або до батьків похилого віку. Побачивши таку реакцію, колектор позначає її собі як «больову точку» і надалі починає тиснути саме на неї, – пояснив адвокат.

Він також зазначив, що погрози звернутися в поліцію за шантаж або інші на колекторів не діють, адже вони переконані: малоймовірно, що ви це зробите, а їх не притягнуть до відповідальності, оскільки їх номери постійно змінюються, і названі вони вигаданими іменами.

– Крім слів, колектори іноді надсилають листи від імені поліції, ДВС, судів та інших органів. Однак, перш ніж бігти і плакати, постарайтеся з’ясувати, чи справді цей лист від органу або ж це черговий прийом колекторів, – радить Роман Чумак.

Читайте також: Харківська область потрапила до ТОП-3 регіонів за кількістю мільйонерів

За його словами, більш «просунуті» колектори дублюють ваші акаунти в соціальних мережах і відсилають вашим друзям повідомлення вельми «цікавого» змісту. Щоб уникнути подібного, негайно звертайтеся до адміністрації соціальної мережі або ж змініть свої дані в соціальних мережах, щоб колектори не могли так легко вас знайти.

Серйозним кроком у боротьбі з колекторами буде, по-перше,

заява в поліцію і прокуратуру про порушення кримінальних справ відносно колекторів та колекторських агентств.

По-друге, не варто нехтувати написанням заяви про відкликання згоди на обробку персональних даних.

І «вишенькою на торті» буде скарга в Національний банк України про анулювання ліцензії на надання фінансових послуг МФО.

Автор: Юлія Горобець