16 громад Харківщини позмагаються за півмільйона гривень

11.05.2021 15:20 Область Online
Громади Харківської області беруть участь у конкурсі «Наша громада». До 10 червня жителі області зможуть взяти участь в онлайн-голосуванні та підтримати їх проєкти.

16 громад Харківської області зареєструвалися на участь у конкурсі «Наша громада», який проводиться для територіальних громад країни з 29 березня до 30 вересня 2021 року.

Організаторами конкурсу, де громада-переможець отримає на реалізацію власної ініціативи 500 тисяч гривень, є телеканали ICTV та СТБ у партнерстві з Українським кризовим медіа-центром у рамках Програми USAID  «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). 

За умовами конкурсу, проєкт громад має втілювати важливу, актуальну, корисну місцеву ініціативу, яка сприятиме її розвитку.

Серед запропонованих напрямків - освіта, медицина, комунальна сфера, розвиток підприємництва чи туризму, 
екологія, культура та інші. 

30 квітня завершився процес подання заявок, де громади висвітлювали свої ідеї.  Усього на конкурс надійшло 289 заявок. У підсумку до голосування допущено 283 громади. З них 16 заявок від громад Харківської області.

Зокрема, проєкт Великобурлуцької громади пов'язаний з екологією. Тут на базі місцевого підприємства "Водоканал" хочуть встановити лінію з виробництва піщано-полімерної плитки шляхом придбання виробничої лінії.

Першочергові об’єми сировини підприємство буде збирати зі встановлених контейнерів для збору пластику.

Читайте також: Як після реконструкції змінився вигляд Красноградської лікарні – ФОТО

Проєкт Краснокутської громади пов'язаний з культурою. Так, на найвищій точці громади, а саме в селі Козіївка, планується створення туристично-привабливого місця відпочинку, яке складатиметься з облаштованої паркової зони (скверу), енергозберігального вуличного освітлення, озеленення території та унікальної фотозони – символічного пам'ятного знака.

Культурне спрямування мають проєкти Мереф’янської та Олексіївської громад. 

У Мерефі в рамках даного проєкту планується створити музей під відкритим небом імені Івана Сірка, який знаходитиметься на території невеликої паркової зони, вздовж центральної вулиці Дніпровської у місті Мерефа. 

А от в Олексіївській громаді гроші б хотіли витратити на молодіжний парк. Молодіжна рада, яка створена в громаді при сільській раді, запропонувала створити парк для молоді і відпочинку сім'єю. Ділянка запланованого Парку «Олексіївський лелека» розташована у сквері № 2 села по вулиці Центральна. На сьогодні це посаджені дерева з поодинокими клумбами.

Особливістю нового парку має стати 10 різних локацій, де кожен зможе здійснити свої бажання і уподобання.

Проєкт Пісочинської громади пов'язаний з медициною та оздоровленням. Зараз у громаді працюють над реконструкцією існуючого ФОКу. Тут збираються добудувати басейн.

Тож у разі виграшу в проєкті, громада має намір закупити за призові кошти станцію для профілактики та реабілітації, гідромасажну ванну, набір для аквафітнесу та акваеробіки та фітнес-джампер.

Участь у конкурсі бере й проєкт Роганської громади, який стосується створення на її території бізнес-інкубатора з розвитку креативних індустрій, зеленого туризму та органічного господарства.

Зокрема, в рамках проєкту планується створення системи дистанційного навчання з питань започаткування бізнесу і розвитку вже діючих підприємств у громаді. Також ініціатива передбачає заходи із залучення інвестицій та сприяння працевлаштуванню мешканців громади.

У Чугуївській громаді, яка теж є учасником конкурсу, висловили ідею щодо людей похилого віку. Тут мають намір облаштувати ретро-майданчик для проведення заходів на відкритому повітрі.

«Наявність такого майданчика допоможе створити умови для підтримки здоров’я, профілактики виникнення нових захворювань, реабілітації після перенесених захворювань у людей похилого віку та людей з інвалідністю», – йдеться в заявці.

Також у конкурсі беруть участь Близнюківська, Богодухівська, Борівська, Дергачівська, Зміївська, Золочівська, Малинівська, Слобожанська та Старосалтівська громади.

Читайте також: Як змінилася після реконструкції Лозівська лікарня в Катеринівці – ФОТО

Голосування з ініціативи громад буде тривати з 10 по 31 травня. Усі охочі зможуть підтримати громади. Для цього треба зареєструватися на сайті через свій профіль у соціальній мережі або електронну пошту. Кожна людина може підтримати по 5 різних проєктів, поставивши відмітку «Проголосувати».

До другого етапу пройдуть 13 громад-учасниць, які мають найбільшу підтримку за результатами інтернет-голосування. Ще 13 громад-учасниць, які отримали найвищі бали за результатами голосування експертного журі. Їх відбір триватиме до 6 червня.

Фінальне голосування відбудеться з 14 серпня до 27 вересня. Фінальне оцінювання проходитиме лише членами експертного журі, які вивчатимуть кожен проєкт громади на підставі інформації та даних, що містяться в детальному описанні та додатках до нього. 

Виграє той, хто отримає максимальну кількість балів порівняно з іншими учасниками.

Автор: Олена Загребельна