Теплиця влітку: все, що треба знати про її використання

06.06.2021 15:00 Корисно
Фото: smao.ru Фото: smao.ru
Коли земля вже добре прогрілась, усю розсаду з теплиці зазвичай переносять у відкритий ґрунт. Але не варто забувати про теплиці – при правильному підході робота в ній буде актуальною чи не весь рік.

Навіщо їх залишати

У теплу пору року подібні конструкції дозволяють створити чітко контрольовані умови вирощування, яких на відкритому ґрунті домогтися досить складно. Адже літу хоча й притаманна спека, але подеколи буває і доволі холодно. До того ж трапляються і засушливі дні ‒ і навпаки, періоди затяжних дощів, навіть з градом. До того ж ці опади часто-густо містять шкідливі для рослин домішки. Через такі погодні негаразди рослини зазнають стресу: огірки в’януть, томати чорніють, кріп і салат висихають, на суниці визрівають маленькі водянисті ягоди тощо. Саме для того, щоб запобігти цьому, й використовують теплиці, і їх експлуатація влітку має свою специфіку. Відразу скажемо, що наші поради – для непрофесійних садівників, які не можуть собі дозволити дорогі варіанти великих теплиць з автоматикою.

Волога у спеку

У спекотні літні місяці задля підтримання оптимального рівня температури й вологості теплиці обов’язково потрібно провітрювати. Для цього в них слід обладнати мінімум двоє дверей, і крім того ‒ з боків конструкції та у верхній частині по торцях зробити кватирки через кожні 2 м. Щодо останніх, то це максимум, а мінімум – хоча б дві, щоб можна було створити протяг. Практики радять у наших кліматичних умовах з 10 червня і до кінця серпня двері в теплиці тримати відчиненими завжди (якщо немає сильних опадів і вітру ‒ і вдень, і вночі).

Читайте також: Гарячий час для городників та садоводів: що треба встигнути

Підтримати вологість у теплиці допоможуть і «водні процедури». Насамперед це правильно організоване поливання рослин – це тема для окремої розмови, зараз лише зазначимо, що робити це потрібно тільки зранку. Крім того, з боків теплиці варто встановити по одній 200-літровій бочці з водою, пофарбованій у темний (ідеально ‒ чорний) колір. Удень вони акумулюватимуть тепло, регулюватимуть температуру і вологість. Уночі – віддаватимуть тепло в повітря всередині теплиці.

Спочатку – природні засоби

І, звичайно, актуальним є питання, як захистити рослини від пекучого сонця. Для початку необхідно звернути увагу на місце, де розташована теплиця. Якщо врожай буде зріти в ній тільки в теплу пору року, доведеться акуратно пересунути споруду в тінь. А можна і подбати про таке природне затінення: оточити теплицю ширмою з витких декоративних рослин, тобто на сітці або кілках виростити навколо теплиці квасолю, кукурудзу, горох, виноград, ожину чи малину.

Крім того, для створення затінення в теплиці, можна використовувати один з декількох «штучних» варіантів. Оскільки скло як матеріал покриття зараз використовують не дуже часто, а в експлуатації воно менш вибагливе, то більше уваги приділимо плівці, маючи на увазі, що ці самі поради годяться і для скла.

Найменші та найбільші витрати

Перший спосіб – найпопулярніший, вважається простим і найменш витратним. Це коли поверхню покриття покривають затінюючим шаром, тоді сонячні промені відбиватимуться від затемненого матеріалу, і повітря всередині теплиці не розжарюватиметься. Найпростішим варіантом буде фарбування. Однак, цей спосіб має суттєві недоліки в разі покриття споруди плівкою: крихкому матеріалу буде завдано значної шкоди, коли прийде час позбавлятися від фарби на його поверхні. Щодо водоемульсійної фарби, вона не вступає в реакцію з пластиками, зате погано видаляється. Замість фарби можна застосувати крейдяний розчин з додаванням глини. Його наносять з розпилювача або щіткою середньої жорсткості. Покриття теплиці не доведеться очищати, оскільки захисний шар змиється дощем. Замість крейди можна використовувати вапно, але дуже обережно, оскільки лужні розчини можуть зруйнувати плівку.

Читайте також: Як виростити гливи на пеньках у саду: етапи та правила

Другий спосіб – алюмінієві жалюзі всередині теплиці. Цей варіант не надто популярний, адже вартість цього світлозахисного пристрою вельми велика, не всі можуть дозволити собі такі витрати. До того ж жалюзі з’єднуються з тепличним покриттям нещільно, і через це утворюються повітряні подушки, які створюють суху атмосферу у споруді. Звичайно, на рослинах це відбивається не кращим чином. Поліпшити ситуацію можна, якщо використовувати дерев’яні ламелі замість металевих. Але все одно більш поширеним і, на погляд практиків, прийнятним є спосіб, який розглянемо далі.

Така собі «парасолька»

Третій спосіб – використання будь-яких екранів, що не пропускають сонячне проміння. Покривне полотно, яке виконуватиме захисні функції, не помнеться і не витреться, матеріал легко розрізати і зберегти його цілим. Таке затінення теплиці створить надійний захист від утворення конденсату, а зелені насадження не зіпсують миші й птиці. Перевагою у використанні такого способу є те, що перед настанням холодів згортати тіньовий захист не обов’язково, адже цей матеріал не порветься від снігу і не зіпсується від води.

Затінення теплиці за допомогою спеціальної світловідбиваючої сітки виконують зовні, обкладаючи теплицю захисними полотнищами. Цей матеріал призначений для відбивання променів, і його за необхідності можна швидко прибрати. Затінювальні сітки наявні у продажу в різних варіантах, і деякі з них можна згорнути догори, як рулет.

Щільність сонцезахисної сітки потрібно підбирати від потреби різних культур у кількості світла. Рівень пропускання світла в різних видів сіток може коливатися в діапазоні 15‒85 %. Зазвичай городники обирають матеріал з коефіцієнтом 40‒50 %. І ще один момент. Хоча основне призначення сітки – затінення, вона виконуватиме й інші корисні функції: укриватиме теплицю під час граду, захистить від нападів птахів і комах. А досвідчені садівники задля того, щоб затінити теплицю ще ефективніше, сітку, замість розкладання просто на покритті, підвішують. Тоді температура всередині споруди не збільшиться, а світло якісно розсіюватиметься.

Читайте також: Як підготувати теплицю до весняної посівної

Як варіант захисного екрана – використання спанбонду. Це легкий дихаючий матеріал, сформований з тонких поліпропіленових волокон, нешкідливий для рослин і людини. Ціна спанбонду не надто відрізняється від вартості поліетиленової плівки, а його властивості аналогічні дорогим матеріалам: волого- і повітропроникність, збереження мікроклімату, висока міцність, протистояння впливу хімічних реагентів, мікроорганізмів і корозії, застосування при будь-якій температурі із забезпеченням захисту від вітру та заморозків, прискорення прогрівання ґрунту. І в роботі спанбонд не потребує великих зусиль, що також є його перевагою.

Що вирощувати в теплиці влітку

У теплиці влітку є сенс висадити різні типи зелені, урожай яких можна знімати цілий рік, – салат, кріп, петрушку, зелену цибулю тощо. Крім зелені, вирощують різні типи овочів (огірки, помідори, редис), а також гриби. Добре в тепличних умовах ростуть і полуниця з малиною, кавуни та дині.

Автор: Ірина Мнішек