Як підібрати відеоспостереження за приватним будинком

02.08.2022 16:29 Корисно
Фото: smartcomfort.com.ua Фото: smartcomfort.com.ua
Система відеоспостереження для приватного будинку – це доволі складне інженерне рішення, яке потребує високої кваліфікації та досвіду виконавців. Особливо це стосується ситуації, коли необхідно встановити повний контроль за будинком та прилеглою територією.

Насправді принцип «чим більше камер – тим краще» в цьому випадку не діє. Звичайно, їх знадобиться чимало, але для забезпечення ефективної роботи системи важливо грамотно розподілити «всевидючі ока» по об’єкту, а не понатикати абикуди. Недарма проектування та установлення камер вiдеоспостереження в приватному будинку настійно рекомендується довіряти тільки спеціалізованій компанії, яка вже не раз з успіхом здійснювала реалізацію подібних технічних рішень. Аналогічно підбір обладнання слід проводити лише зважаючи на реалії конкретного об’єкта та з’ясування поставлених перед системою завдань.

У чому складність проектування та встановлення системи відеоспостереження у приватному будинку

З точки зору безпеки приватний будинок, особливо з великою територією, на якій «прописалися» різноманітні ландшафти, є різні будівлі та інфраструктурні об’єкти, – це прообраз стародавньої фортеці або навіть середньовічного замку. Надійно захистити його від ворогів завжди вважалося непростим завданням. Однак ви не замислювалися, чому одні з твердинь, що здавалися неприступними, «розсипалися» як картковий будиночок під натиском ворога? А інші, розташовані в практично аналогічній місцевості і побудовані з таких же матеріалів, так ні разу не підкорилися жодному ворогові, котрий намагався взяти їх приступом? Справа не лише в героїзмі захисників, а й в інженерному генії тих, хто спроектував та побудував захисну систему фортифікацій.

Як і середньовічний замок, сучасний приватний будинок з прилеглою територією має безліч вразливих місць, через які можуть проникнути зловмисники. Завдання інженерів – розмістити камери так, щоб уникнути мертвих зон і обов’язково охопити проблемні місця. Насправді зовсім необов’язково присутність камер на кожному дереві чи стовпі. Спеціалісти використовують ширококутні камери з максимальним кутом огляду. Їх обов’язково встановлюють:

  • по периметру будинку;
  • на ключових точках прилеглої території;
  • біля вхідних воріт та хвірток;
  • на головних доріжках;
  • у важливих для забезпечення безпеки об’єкта точках.

Цього достатньо, щоб не перейматися тим, що проникнення непроханих гостей залишиться непоміченим. Також слід ретельно продумати місця встановлення камер із датчиками руху. Якщо поставити їх у зонах, де, наприклад, на ніч спускаються з ланцюга сторожові собаки, сенс використання таких пристроїв втратиться. Незабаром усі втомляться від їх постійного включання, хоча на реальну загрозу не буде й натяку.

Як вибрати камери відеоспостереження для приватного будинку

Спостереження за територією проводиться за допомогою спеціальних зовнішніх камер. Вони призначені для використання в умовах несприятливої природної дії. Тому мають міцні та вологозахищені корпуси, а також стійкі до перепадів температури і вологості. Для роботи в умовах поганої видимості деякі моделі оснащені спеціальними об’єктивами, які здатні «бачити» в інфрачервоному спектрі.

Аналогові камери дешевші, проте вони надійні і дозволяють ефективно виконувати головне завдання – забезпечувати безпеку об’єкта, що охороняється. Так, вони не здатні знімати відео високої роздільної чіткості, але для виявлення несанкціонованого проникнення на територію надмірно чіткого зображення і не потрібно.

Використання IP-камер дозволяє переглядати відеосигнал зі свого смартфона з будь-якої точки земної кулі. Однак варто визнати, що поставити безпеку приватного будинку в залежність від якості та стабільності підключення до Інтернету дещо безвідповідально. Під час передачі сигналу Wi-Fi неминучі його затримки та втрати пакетів даних. Тому бездротову передачу відеосигналу краще організувати по радіоканалу, використовуючи для цього спеціальне обладнання. Взагалі, IP-камери логічніше встановити в будинку, а зовнішнє відеоспостереження довірити аналоговим. Тим більше, що моделей IP-камер для використання на відкритому повітрі на ринку не так уже і багато.