Чи слідкує за нами штучний інтелект?

Promo
01.11.2021 10:50 Корисно
Відеокамери на перехрестях, над під'їздами будинків, у дворах, у магазинах та на транспорті стали звичною прикметою довкілля. І сьогодні обробкою зображень дедалі частіше займаються не люди, а спеціальні програми.

Штучний інтелект прихований на серверах, і розумна система відеоспостереження, за задумкою програмістів та контролюючих органів, має допомагати владі робити життя людей безпечнішим. Хоча конспірологи називають таке тотальне впровадження нагляду порушенням права людини на особистий простір і засиллям технологій. Вони навіть починають підозрювати штучний інтелект у спробах захопити владу над світом. Як же насправді?

Де вже застосовується відеоспостереження

На сьогоднішній день камери масово встановлюються у таких місцях:

  • муніципальні установи;
  • лікарні та школи;
  • торгові центри;
  • на транспорті;
  • на площах, перехрестях, інших місцях скупчення людей.

Також під контролем перебувають автомагістралі. Існують ще системи охорони дикої природи, для чого камери встановлюються у заповідниках та лісових зонах.

Зрозуміло, до кожної камери посадити людину-спостерігача неможливо, тому аналізом інформації займаються спеціалізовані програми.

Це дозволяє не просто скоротити до мінімуму час між вчиненням певних дій та наданням доказів, а розпізнати підозрілі інциденти в момент їх вчинення. Так можна розпізнавати кишенькові крадіжки, знаходить забуті або спеціально залишені сумки, інформувати про порушуючий правила руху автомобіль, несанкціоноване проникнення, напади та інші.

Це звільняє поліцію чи охорону від функцій стеження за монітором, вони можуть зайнятися негайним вжиттям заходів.

Як змінюється ринок відеоспостереження

Головним засобом, що дозволил змінити звичну систему відеоспостереження, стала інтелектуальна камера. Вона не схильна до "людського фактору", втоми, "замилювання", не піде випити чаю та не дозволяє собі подрімати на чергуванні. Тому жодного тривожного сигналу не буде пропущено. Завданням операторів стає реагування на сигнали, а не перегляд моніторів. Впровадження аналітичних програм на основі нейромереж дозволяє покращити віддачу на якісному рівні.

З розвитком програмного забезпечення та технічної бази змінюється і підхід до відеоспостереження. Це чудовий засіб для охоронної системи у квартирі, приватному будинку або на дачі. Така камера захищена від вандалів, не боїться відключення від мережі, може застосовуватись у місті та передмістях.

Але говорити про те, що штучний інтелект готується захопити владу над світом, поки що зарано. Адже автоматичні та напівавтоматичні системи лише подають сигнали, а реагують на небезпеку та оцінюють її рівень все ще люди - оператори та "тривожні групи".