Як підтвердити свій стаж, якщо загубилися документи

15.08.2021 12:52 Корисно
Втрата трудової книжки, яка є основним документом, що підтверджує періоди роботи, у жодному разі не ставить крапку на призначенні особі пенсії.

Адвокат Роман Чумак розповів, яким чином можна підтвердити трудовий стаж, якщо в трудовій книжці відсутні періоди роботи до 1 січня 2004 року. Це також стосується тих, у кого в трудовій книжці є виправлення або неточності в записах, що робить їх нечитабельними.

Отже, в такому випадку трудовий стаж можна підтвердити:

‒ довідками, в яких зазначена інформація стосовно прийняття на роботу та звільнення з роботи;

‒ посвідченнями, трудовими договорами, угодами з відмітками про їх виконання, характеристиками.

‒ Потрібно надати всі документи, в яких містилася б інформація стосовно періодів роботи, ‒ каже Роман Чумак. ‒ У тому разі, якщо відсутні вищезазначені документи, приймається членський квиток профспілки, але тоді будуть зараховані тільки ті періоди роботи, за які є відмітки про сплату членських внесків.

По документи, що зможуть підтвердити трудовий стаж, слід звертатися на підприємство, де людина працювала. Якщо ж такого підприємства вже не існує, то потрібно звернутися до архівних установ, які зможуть надати відповідні довідки.

У разі, коли загубилися документи про освіту, то, за словами адвоката, періоди навчання у вищих і професійних навчальних закладах або в закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі підтверджуються безпосередньо дипломами; посвідченнями; свідоцтвами; довідками та іншими документами, що будуть містити в собі інформацію про періоди навчання, але за умови, якщо в цих документах є дані про закінчення повного навчального періоду або окремих етапів.

Читайте також: Чи може бути спадкоємцем цивільний чоловік

А період військової служби можна підтвердити: військовими квитками; довідками, виданими військовими комісаріатами, військовими частинами і установами Міноборони, Держкордону, Головного правління командуючого Національною гвардією, Управління охорони вищих посадових осіб України, органів управління інших військових формувань, що утворюються Верховною Радою України, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки; довідками архівних установ.

‒ Військова служба у складі діючої армії, у період бойових дій або під час виконання інтернаціонального обов’язку зараховується до трудового стажу на підставі довідок військових комісаріатів, ‒ зазначив Роман Чумак.

Надалі, коли всі документи буде зібрано, слід подати їх на оцифровування. Для цього необхідно за допомогою електронного цифрового підпису через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України надати заяву в меню «Комунікації з ПФ», далі обрати вкладку «Відомості про трудові відносини» та долучити скан-копії документів про періоди роботи.

Автор: Олександр Гречаний