Як прибрати розбите скло: покрокова інструкція

21.04.2023 18:20 Корисно
Фото: glavred.net Фото: glavred.net

Прибирання осколків з підлоги після численних обстрілів Харківщини перетворюється на неабияку проблему. Даємо пораду, як упоратися з таким прибиранням.

Загальне правило: спочатку довести до ладу підлогу, щоб не розносити осколки, а потім звільняти від залишків скла великі поверхні на кшталт вікон чи міжкімнатних дверей. Коли це буде зроблено, можна розібратися з побутовими речами, на які ще могли потрапити уламочки скла, довести їх до ладу і повторити прибирання «начисто».

Що приготувати для прибирання скла

Щоб убезпечити себе під час роботи зі скляними осколками, варто подбати про відповідне спорядження. Взуття має бути міцним, бажано з гумовою підошвою. Шкарпетки слід надіти високі, щоб закривали ногу. Також потрібні й захисні окуляри та товсті рукавички. Якщо таких рукавичок немає, то для видалення уламків скла можна скористатися кухонними щипцями або пінцетом. 

Приміщення має бути добре освітленим: максимально можлива кількість ввімкнених світильників, використання світлодіодного ліхтарика, ліхтарика на телефоні тощо. Світло відбиватиметься від скла, і виявляти дрібні осколки буде легше.

З чого почати прибирання

…З великих шматків скла – підняти їх та упакувати в щільний паперовий або тришаровий поліетиленовий пакет. Щоб гострі краї скла не прорізали упаковку, варто обгорнути їх кількома шарами газет.

Далі – прибирання дрібних осколків. Для цього можна використати жорстку мітлу чи щітку або звичайний віник. Підмітати слід не надто енергійно, щоб скло не здіймалося вгору й не розліталось по приміщенню. Через ті самі можливі наслідки не варто підмітати килим – його краще очищувати пилососом. 

Щоб дрібні уламки не прилипали до віника, можна попередньо перед початком роботи присипати підлогу содою або, якщо ділянка не надто велика, дитячою присипкою. Зметене сміття зі склом зібрати на совок і викинути. Віник і совок після закінчення роботи слід добре почистити – на них можуть залишитись уламки скла.

Можна також скористатися пилососом – або замість підмітання, або навіть після нього, щоб «завершити» очищення поверхонь. До того ж краще застосовувати насадку без щітки, щоб не довелося потім обробляти її від дрібних уламків, або працювати тільки гнучким шлангом.

Поверхню килима слід почистити кілька разів. Якщо він невеликий, то можна ще й вибити надворі. В ідеалі килим потрібно ще й почистити.

Прибираємо дрібні уламки скла

Але ці заходи не гарантують, що буде зібрано всі найдрібніші уламочки скла, вони можуть залишитися у волокнах килима, стиках підлог або вузьких кутах. Тож на таких проблемних ділянках варто вдатися до більш «спеціалізованих» методів.

Чудовий спосіб для завершальної стадії збирання битого скла – пластилін. Слід скачати з нього невелику кульку і покатати її по всій поверхні підлоги. Увесь дріб’язок з неї, як і звичайне сміття, прилипне до грудочки, яку потім потрібно просто викинути у смітник.

Замінити пластилін можна сирим тістом або хлібним м’якушем. Хліб без шкоринки слід добре розім’яти, до консистенції м’якої глини. До такого шматочка, покладеного і злегка притиснутого до підлоги, прилипнуть усі дрібні осколки.

Для очищування килима варто відразу застосовувати хліб, щоб не усувати з покриття вже сліди пластиліну.

Якщо скло потрібно прибрати з невеликої ділянки, а в домі є валик, призначений для видалення шерсті тварин з одягу, то він також може допомогти у прибиранні. Слід пройтися ним по засміченому місцю, щоб осколки приклеїлися до стрічки валика, а потім цю стрічку викинути. Схожий метод: надіти товсту рукавичку, обмотати поверх неї руку скотчем липким боком назовні і збирати уламки.

Осколки скла з гладкої підлоги допоможе прибрати широкий скотч. Потрібно накласти липку стрічку на підлогу так, щоб кожний наступний ряд трохи перекривав попередній, утворюючи суцільне покриття, і до того ж добре приклеївся. Потім обережно потягнути це покриття вгору, прибираючи дрібні осколки одним рухом.

Збере все, аж до скляного пилу, мокрий паперовий рушник або газетний аркуш. Слід замочити у воді рушники або газети й розстелити їх по поверхні підлоги, від далеких кінців кімнати до її центру. Потім акуратно, не торкаючись паперу з того боку, що прилягав до підлоги, згорнути покриття і викинути у сміття.

Раніше ми писали також, як відмити вікна після скотчу.   

Більше корисних порад та рецептів ви знайдете в розділі Корисно на нашому сайті.


Дарина Козуб

Автор: Інна Можейко