Ємності для розсади власноруч: використовуємо пластик

14.04.2023 16:56 Корисно
Фото: p-style.com.ua Фото: p-style.com.ua

Економна господиня завжди знайде застосування будь-якому непотребу. Ось наприклад, чи знаєте ви, що старій плівці – так-так, тій самій, яку  минулоріч використовували для теплиці, – можна дати «другий шанс»?

Із старої плівки

Стара непотрібна плівка в господарстві городника завжди знайдеться. Відслужила своє як укриття – тепер стане горщиком для розсади!

Для цього знадобляться плівка, нарізана прямокутниками приблизно 25х40 сантиметрів, скотч – кілька довгих смужок (20 см) і коротких (5 см) та пляшка, банка або трубка, навколо якої будемо накручувати плівку.

Отже, уже є заготовлені прямокутники з плівки та смужки скотчу. Далі треба накрутити плівку навколо пляшки, банки або трубки, не забувши залишити сантиметрів п’ять-сім для денця. Край підклеїти довгою смужкою скотчу. Не виймаючи циліндр, скласти дно майбутнього стаканчика конвертом і склеїти маленьким шматочком липкої стрічки. Сильно притискати в цьому випадку не потрібно, адже  зайва вода повинна  спокійно стікати через дно. Для гарантії можна в кількох місцях проколоти дно шилом.

Залишається тільки зняти плівковий стаканчик з циліндра, наповнити його землею наполовину, підігнути край і поставити в піддон. До речі, поки розсада маленька, піддоном можна скласти пластикові контейнери з-під м’ясних продуктів, тортів або готової їжі.

Головна  перевага  плівкових ємностей – можливість у міру росту розсади підсипати ґрунт. Щоб поступово збільшити обсяг горщика, достатньо розгорнути підігнутий край. Це ідеальний варіант для томатів, здатних нарощувати додаткові корінці при заглибленні стебла.

До речі, плівку можуть замінити звичайні магазинні пакети для продуктів. Ємності з них, звичайно, не такі стійкі, але, коли їх установити в загальний ящик з високими бортиками, це не буде проблемно.

Із пляшок

Досвідчений городник знає: пластикові пляшки будь-якого розміру – це справжній скарб.

Хтось відрізає верхівки, робить отвори в денцях і використовує нижні частини пляшок як звичайні горщики. Або, навпаки, протикають кришечку і сіють насіння у воронку з верхньої частини пляшки. Дехто для висадки дрібної розсади кладе 1,5-2-літрові пляшки на бік та відрізає шматок пластику зверху, роблячи таким чином невеликий довгий ящик. 

Якщо є великі (4-5-6 літрів) пляшки, та ще й не круглі, а квадратні, можна таку пляшку покласти на  бік, акуратно вирізати шматок пластику зверху і висівати насіння, як в ящик. До речі, відрізаний шматок не треба викидати – його можна використовувати як своєрідну кришку, «посадивши» на скотч, на випадок холодів, якщо розсада зберігається у прохолодному приміщенні. Головне – не забувати про дренаж: обов'язково треба робити отвори в дні.

Із молочної тари

Якщо ви купуєте молоко або кефір у пакетах, то вам узагалі не потрібно замислюватися на тему розсадних ємностей. Адже молочний пакет  – це вже готовий горщик. Точно такий самий, як описано вище. Тільки ще кращий. Тому що він непрозорий і чорний ізсередини, а значить, не пропустить до коріння абсолютно непотрібне йому світло. Ваше завдання –  просто мити і збирати використану упаковку, а з початком розсадної пори зробити кілька дренажних отворів у дні кожного пакета. 

Ще кращий варіант для розсадних горщиків – нижні частини коробок тетрапак. Так, збирати їх не дуже зручно, бо займають багато місця, але вони не потребують додаткової опори  та й слугують довше за рахунок металевого або плівкового внутрішнього покриття, ніж паперові пакети. Достатньо зробити кілька прорізів для дренажу в денці коробки – ось і все.  До речі, коробки з-під соку можна використовувати так само.

Використовуємо стаканчики

Так, з-під йогурту, сметани та навіть з-під кави – усе піде в хід. Білі непрозорі пластикові стаканчики з-під сметани та йогуртів легко зберігати, вони не займають багато місця, а доопрацювати їх легко:  розпеченим шилом або цвяхом проколоти кілька отворів у денцах – і все. Далі наповнити ґрунтом та посіяти насіння.

Культури, яким показана пікіровка розсади, сіють спочатку в маленькі стаканчики на 100-150 мілілітрів. А пізніше пересаджують молоді сіянці у великі – на 300–500 мілілітрів.

Рослини, які пересадку не люблять, відразу ж садять в ємності побільше. Тут можна використати пластикові відерця побільше – з-під майонезу, квашеної капусти, йогурту. 

У кавоманів, які частенько купують напої на винос, проблем з ємностями під розсаду не буває. Паперові кавові стаканчики тільки на вигляд картонні, зсередини  вони покриті поліпропіленовою плівкою. Тільки знову ж таки не забувати про отвори для стоку зайвої рідини.

Раніше ми писали також, як зробити ємність для розсади із самополивом власноруч    та про те, як можна використати цибулеве лушпиння.   

А ще ви можете дізнатися,  як підготувати насіння до весняної посадки,  про те, скільки насіння потрібно для посадки та  як позбутися мошки в розсаді.

Також ми розповідали про те, як зробити екологічну тару для розсади власноруч.  

Більше корисних порад та рецептів ви знайдете в розділі Корисно на нашому сайті.