Відмиємо вікна після скотчу

11.04.2023 09:59 Корисно

Надворі весна, і серед клопотів – миття вікон. Але в багатьох харків’ян та жителів області на скло нанесений скотч – щоб убезпечити себе від можливих наслідків обстрілів. І ці липкі стрічки створюють певні проблеми.

Детальніше розповідає «Слобідський край».

Почнемо з того, що поки є загроза «прильотів», варто залишити скотч на вікнах, бо краса – це добре, втім подбати про безпеку не буде зайвим. Але якщо вже твердо вирішили позбутися стрічок скотчу, процес може виявитися трохи марудним, бо липка стрічка залишає по собі клейкі сліди, які нелегко відмити. Тож пропонуємо поради, як полегшити таку роботу.

Спочатку – зняти стрічку

Скотч, який тривалий час залишався на якійсь поверхні, буває навіть доволі складно підчепити, щоб відклеїти. У такому разі практики пропонують скористатися методом «клин клином». Наклейте поверх старого новий скотч, добре притисніть і розгладьте його, залишивши невеличкий «хвостик», який можна буде підчепити й потягнути за нього. Зачекайте 5–7 хвилин, а потім різким рухом зніміть скотч. У більшості випадків старий скотч видаляється разом зі свіжонанесеним.

Якщо вдалося відокремити бодай трішки липкої стрічки від скла, то техніка її видалення має бути правильною. Не треба прибирати скотч зі скла, тягнучи його вгору. Це вимагатиме зайвих зусиль, а весь клей залишиться на поверхні. Краще відокремте від скла маленьку ділянку скотчу знизу або збоку і тягніть стрічку на себе, ніби розтягуючи її. У результаті такого знімання на склі залишиться мінімальна кількість клею.

Якщо ж жоден з попередніх методів не спрацював і доводиться знімати скотч лезом чи ножем, щоб не пошкодити скло, тримайте інструмент паралельно його поверхні.

Далі – видалити клейкі сліди

Якщо є така можливість, скористайтеся засобами для миття вікон, що містять спирт, луги, розчинники. Можна також застосувати очищувачі скла або спеціалізовані склоочисники для видалення етикеток – вони за лічені секунди розчиняють клей. Якщо ж таких засобів напохваті немає, скористайтесь підручними засобами.

  • З міркувань безпеки працювати з будь-якими хімічними речовинами слід у рукавичках. Під час роботи вікна мають бути відкритими до повного зникнення будь-якого запаху.

Содовий розчин. Розчиніть 4 ст. л. соди у склянці води. Просочіть цією рідиною клаптик тканини й ретельно змочіть ним усі залишки клею. Потім губкою, також просоченою содовим розчином, протріть оброблені ділянки, усуваючи залишки клею від скотчу. Після цього вимийте вікно звичайною водою.

Олія. Візьміть клаптик тканини, змочіть його в олії та потріть скло. Залиште оброблені місця в такому вигляді хвилин на 15, як цей час спливе, витріть залишки клею сухою тканиною або губкою. Змити сліди олії можна засобом для миття посуду.

Уайт-спірит, бензин, ацетон. Змочіть губку в розчиннику та протріть сліди від клею. Потім знову потріть оброблені місця водою.

Спиртовмісні речовини. Якщо спирту під рукою немає, можна застосовувати горілку, розчин аміаку чи спиртову настойку. Змочіть губку в нерозбавленій рідині і потріть забруднені ділянки. Після видалення залишків клею помийте скло.

Нагадаємо, у селищах Борова та Ківшарівка волонтери встановили годівнички для тварин

Окрім того, напередодні свят ми писали, у скільки обійдеться харків'янам випічка домашньої паски. Зокрема, ціни на яйця коливаються від 63 до 78 гривень за 10 штук.

Автор: Дарина Козуб