Як приготувати печінку, щоб корисне було ще й смачним

14.01.2022 18:00 Корисно
myasnuyray.com.ua myasnuyray.com.ua
Що печінка дуже корисна, знає навіть малеча, бо матусі не втомлюються це повторювати. Але дуже часто страви з печінки не викликають захвату.

Комусь не подобається те, що вона сухувата, комусь – смак, властивий цьому продукту. Але якщо печінку приготувати правильно, та ще й добре присмачити, то вона переходить у розряд улюблених продуктів. Сподіваємось, що страви, приготовані за нашими рецептами, будуть саме такими – корисними, смачними й улюбленими. Тож до справи, готуйте і переконуйтесь у цьому!

 

Печінка в арахісовому соусі

Фото: vkuhkne.ru

Про цю страву можна сказати так: швидко, легко, доступно. А ще печінка виходить дуже ароматною і смачною, тож варто додати такий смаколик до сімейного (і гостьового теж) меню.

Знадобляться: печінка яловича – 500 г, арахіс – 100 г, перець чорний мелений – за смаком, сіль – за смаком, молоко – 300 мл, біле сухе вино – 2 ст. л., олія оливкова – 3 ст. л., горіх мускатний мелений – 0,25 ч. л., часник – 2 зубчики.

Печінку нарізати довгими брусочками, залити третиною молока і залишити вимочуватися на 30 хвилин. Горіхи обсмажити на сухій сковороді протягом 1‒2 хвилин. Для приготування соусу висипати в блендер горіхи, влити решту молока, покласти часник, посолити й поперчити. Збивати до утворення однорідної маси. Печінку витягнути з молока, викласти на сковороду, обсмажувати 5 хвилин на сильному вогні. Потім додати до печінки соус, прогріти протягом хвилини, додати вино та мускатний горіх. Тушкувати до готовності ще 10 хвилин.

 

Печінка, тушкована з грибами

Фото: ru.foodini.org

Страва ця начебто і проста – а смак має дивовижний. Печінка, тушкована з грибами і дуже смачним оригінальним соусом, виходить дуже ніжною, ароматною, з кисло-солодкою ноткою. Щоб переконатися, наскільки вона смачна, потрібно тільки її приготувати.

Знадобляться: печінка індички – 400 г, томатна паста – 1 ст. л., цибуля ріпчаста – 1 шт., зелень петрушки – 2‒3 гілочки, масло вершкове – 40 г, перець чорний мелений – за смаком, часник – 2 зубчики, борошно – 3 ст. л., сіль – за смаком, печериці – 200 г, олія – 30 мл, цукор – 1 ч. л., червоне напівсолодке вино – 150 мл.

Цибулю нарізати півкільцями, обсмажити на вершковому маслі до прозорості. Гриби почистити, вимити, нарізати пластинками й додати до цибулі. Тушкувати все разом до випаровування рідини. Печінку помити, видаліть все зайве і розрізати на 2‒3 шматочки. Потім обкачати кожен шматочок у борошні й покласти на сковороду з розпеченою олією. Сковороду накрити кришкою, вогонь під нею зменшити до найслабшого. Тушкувати печінку хвилин 10‒15, потім посолити й поперчити за смаком. Поки вона готується, зробити соус: у сковороду налити вино, додати томатну пасту, цукор і сіль, добре все перемішати й варити 10 хвилин. Далі перекласти до грибів печінку та соус, акуратно перемішати, накрити кришкою і тушкувати близько 10 хвилин. Петрушку дрібно нарізати, часник пропустити через прес і додати їх до печінки з грибами. Подавати на стіл готову страву як самостійну або з будь-яким гарніром.

 

Салат з курячою печінкою, буряком та морквою

Фото: dailysoccerdigest.com

Цей салат з тих, що можна і на вечерю приготувати, і гостей ним не соромно пригостити. Продукти – звичайнісінькі, приготування – просте, вигляд – ефектний. Та ще й смачний. Спробуйте, приготуйте!

Знадобляться: печінка куряча – 400 г, морква – 2 шт., буряк – 3 шт., огірки мариновані (або солоні) – 3 шт., цибуля – 1 шт., майонез – 150‒200 г; спеції для відварювання – за смаком; для маринаду – лимонний сік свіжевичавлений – 120 мл, сіль – дрібка.

Цибулю нарізати невеликими шматочками, залити лимонним соком, посолити й перемішати. Залишити на 20 хвилин, періодично помішувати. Яйця відварити, очистити й натерти на грубій тертці. Моркву та буряк відварити до готовності, охолодити й натерти на грубій тертці. Налити в невелику каструлю воду, додати спеції і довести до кипіння. Кинути в окроп печінку й варити її на слабкому вогні до готовності, орієнтовно – 10 хвилин. За 5 хвилин до готовності трохи підсолити. Готову печінку охолодити й натерти на грубій терці. Огірки нарізати невеликими шматочками. У салатник викладати шарами по черзі печінку, половину буряку, цибулю, моркву, огірки, яйця і буряк, що залишився. Кожний шар змащувати майонезом. Оформлений салат поставити на 2‒3 години в холодильник, щоб продукти просочилися майонезом.

Автор: Дарина Козуб