Домашні напівфабрикати допоможуть зекономити: заморожуємо м’ясо птиці

08.01.2022 16:00 Корисно
eda-land.ru eda-land.ru
Виникають інколи такі ситуації, коли потрібно дати лад великій кількості м’яса: у місті — якщо натрапили десь на дешевий, але якісний (це обов’язково!) продукт; у домашньому господарстві — у період масового забою.

І саме тут може стати у пригоді морозильна камера. Адже коли сировини багато, її зручніше розсортирувати за призначенням по порціях (менші для сім’ї на будень, більші — на свята).

Далі докладніше розповімо, як приготовити до заморожування птицю.

Шлях до морозильної камери (або доброї морозилки) від забою в домашньому господарстві довший, ніж після купівлі птиці. Тому розпочнемо з нього, а починаючи з певного етапу роботи з підготовки до заморожування будуть уже однакові.

Після того, як птицю буде забито й обпатрано, слід визначитися, які саме напівфабрикати потрібно зберігати, і залежно від цього розрізати тушки.
Печінку варто приготувати одразу, її зазвичай вистачає саме на одну повноцінну страву, а от заморожена й потім використана вона гірша на смак.

Чверті, стегенця, гомілки тощо варто заморожувати кожну порцію в окремому пакетику, при цьому в ідеалі вони мають лежати в один шар. Якщо продукту забагато для такого розміщення, то бажано розмістити ці частини тушки в один шар хоча б до того моменту, поки «схватиться» морозом їх поверхня, і тільки після цього ущільнювати.

Фарш краще підготувати до стану «у каструлю / на сковорідку»: підсолити поперчити, додати цибулі тощо. Потім можна сформувати з нього ковбаски (фрикадельки, начинку тощо) і загорнути їх у пакет. А можна викласти цей напівфабрикат у поліетиленовому пакеті так, щоб вийшла пластина товщиною до 1 см, розрівняти її і тупим боком ножа продавити решітку, щоб зручно було потім за необхідності взяти стільки продукту, скільки потрібно для страви. Ще одне: така пластина, поки ще не заморожена, не тримає форму, тож пакет з фаршем слід покласти на кухонну дошку (краще пластикову) і вже на ній перенести в морозильну камеру і тримати там, доки сировина не затвердіє.

Термін зберігання продукту різниться залежно від температури в морозильній камері

— при ‒12 градусів м’ясо птиці зберігається 4 місяці;

— при ‒18 градусів зберігається 6‒8 місяців;

— при ‒25 градусів термін зберігання збільшується до 1 року.