Цікаві нескладні закуски: можна подати і на святковий, і на повсякденний стіл

11.12.2021 16:00 Корисно
kanalukraina.tv kanalukraina.tv
Здається, сало та риб’яча ікра — вже готові до споживання продукти. З’єднай з хлібом — і їж. Але навіщо зупинятися на елементарному? Можна ж приготувати щось майже універсальне — несподіване, неповсякденне, але не занадто обтяжливе за витратами часу й сил. Кілька наших рецептів допоможуть у цьому.

Бутербродне сало «Різнобарвне»

Фото: infohome.com.ua

Перекручене сало зі спеціями має багато варіантів приготування. Хтось додає до нього тільки часник і сіль. Інші ж роблять масу більш пряною, змішуючи її з перцем, зеленню, паприкою або східними спеціями. А смачне сало, рецепт якого ми пропонуємо, до того ж ще й ефектне на вигляд.

Знадобляться: сало свіже — 1 кг, сіль — 1,5 ст. л. без верху, паприка мелена — 2 ст. л., часник — 3‒5 зубчиків, кріп подрібнений — 2 ст. л., чорний мелений і гіркий червоний мелений перець — за бажанням.

Відокремити шкірку із сала і прокрутити його через м’ясорубку. Додати сіль, добре розмішати. Отриману масу розділити на 3 частини. У першу додати подрібнений часник і за бажанням чорний перець. У другу — зелень. У третю — паприку і за бажанням гіркий червоний перець. Далі взяти формочку (зручніше контейнер прямокутної форми) і вислати її харчовою плівкою. Викласти у форму шарами частини прокрученого сала, закрити зверху плівкою і відправити на добу в холодильник. Потім переставити формочку в морозилку. Коли сало замерзне, прибрати плівку і перекласти його назад у контейнер. Використовувати готовий продукт для намазування на хліб, при цьому бажано, щоб використовувалися всі шари — так буде і красивіше, і смачніше.

 

Сало як копчене

Фото: poradnik.net.ua

Готується таке сало просто. А кінцевий продукт виходить і смачним, і красивим, до того ж годиться як для святкового, так і для повсякденного столу.

Знадобляться: сало з прошарком — 1 кг, часник — 2 головки, чорний мелений перець — 3 ст. л.; Для маринаду: лушпиння цибулі — 2 жмені, чорнослив — 5 шт., лавровий лист — 2 шт., сіль — 200 г, цукор — 2 ст. л., вода — 1 л.

Усі складові маринаду залити водою, довести до кипіння. Сало ретельно вимити, підсушити, занурити в маринад і варити 25 хвилин з моменту закипання на середньому вогні. Потім відставити каструлю, не виймаючи сало з рідини, і залишити так на ніч. Зранку витягнути сало, обсушити, часник розтерти з перцем і натерти ним сало. Загорнути кожний шматочок готового продукту в харчову плівку. Якщо планується з’їсти сало протягом тижня, покласти його в холодильник, а для більш тривалого зберігання ‒ у морозилку.

 

Салат з ікрою тріски

Фото: 1000.menu

Ікра риби в нас асоціюється зазвичай з бутербродами. А виявляється, що з нею можна зробити святковий поживний салат, ефектний на вигляд і добрий на смак.

Знадобляться: ікра тріски — 200 г, печериці — 400 г, червона цибуля — 50 г, картопля — 150 г, яйця — 3 шт., яблука (кислі) — 150 г, твердий сир — 100 г, майонез — 150 г, оцет (6 %) — 200 мл, олія для смаження грибів — 30 мл.

Картоплю відварити до готовності, але не переварити. Варені яйця очистити, розрізати навпіл і відокремити жовтки від білків. Цибулю очистити, нарізати на дрібні кубики й замаринувати: залити оцтом і потримати в ньому хвилин 10‒15. Печериці ретельно промити під струменем води й розкласти на паперовому рушнику, щоб просохли, а потім нарізати кубиками. Підготовані гриби обсмажити до золотавого кольору на олії на середньому вогні й дати охолонути. Яблука вимити, очистити від шкірки. Після йього можна «збирати» салат. На велику тарілку натерти на грубій тертушці картоплю й розрівняти цей перший шар ложкою. Другим шаром рівномірно укласти смажені печериці. Третім — натерті білки відварених яєць, які добре змастити майонезом. Поверх них покласти ікру тріски і розрівняти її ложкою. Потім процідити через сито цибулю і укласти її п’ятим шаром салату. Зверху натерти жовтки і змастити цей шар майонезом. Далі натерти на грубій тертці яблука — і знову промазати поверхню салату майонезом. Останнім шаром буде натертий на дрібній тертці твердий сир. Салат «зібраний», але для того, щоб його шари добре просочилися і поділилися смаком один з одним, страві потрібно кілько годин постояти в холодильнику. Прикрасити салат залежно від уподобань господарки і подавати на стіл.

Автор: Дарина Козуб