Як видалити плями від трави

21.06.2021 18:13 Корисно
Фото: stanok.guru Фото: stanok.guru
Надворі вже літо, усе зеленіє… І на одязі – у дорослих, а частіше в дітей, частенько виникають плями від трави. Видалити їх допоможуть, звичайно, патентовані магазинні засоби. Але й бабусині методи працюють не менш ефективно та й обходяться дешевше, і майже завжди є в господарстві. Пропонуємо добірку таких «помічників».

Звичайно, свіжу пляму видалити легше, ніж застарілу. Тож першими в нашому списку – засоби «швидкого реагування».

Господарське мило. Якщо пляма не надто «страшна», потрібно забруднене місце добре натерти господарським милом і залишити річ у холодній воді на 30‒60 хвилин. Після цього випрати виріб звичайним способом у теплій воді.

Якщо це не допоможе, настругати в ємність з теплою водою трохи мила й додати кілька крапель нашатирного спирту. Занурити річ у розчин і замочити на 30‒60 хвилин, опісля випрати. Цей другий метод годиться і для видалення застарілих плям.

Читайте також: Чи може кафе відмовити в обслуговуванні гостю, який прийшов без маски

І далі – ще кілька засобів для видалення застарілих плям. Радимо тільки, перш ніж використовувати, перевірити на прихованому місці, як вони діятимуть на фарбники.

Кухонна сіль. Розвести 1 ст. л. солі у склянці кип’яченої води, замочити в отриманому сольовому розчині річ з плямою від трави, потримати в такому стані протягом 10‒15 хвилин, після чого виріб випрати.

Перекис водню. Розчин перекису водню (3 %), який продається в аптеках, нанести на забруднену ділянку й залишити так річ хвилин до 20. Після цього промити теплою водою і тоді вже прати виріб. Якщо з першого разу пляма не зникла, то процедуру повторити. Але перекис спроможний істотно знебарвити не тільки забруднення, а й барвник тканини. Тому ним варто користатися для видалення плям із синтетичних тканин з винятково хімічними барвниками.

Нашатирний спирт. Він також може бути агресивним щодо барвників, тому його рекомендовано використовувати для бавовняних або лляних, натуральних тканин, бажано нефарбованих. Для кольорових слід попередньо перевірити вплив нашатирю на барвники. 1 ст. л. нашатирного спирту розвести у склянці води і змочити отриманим розчином пляму. Можна також змочити марлевий тампон розчином і залишити його на плямі на 30 хвилин. Потім промити в теплій воді і випрати річ.

Харчова сода. Розвести 1 ст. л. соди в такій кількості води, щоб у результаті отримати густу кашку. Цю пасту треба негайно після приготування намазати на пляму й залишити так на 10 хвилин. Після цього прибрати пасту, потерти пляму й випрати річ.

Лимонна кислота. Насипати на пляму й залишити на 30 хвилин, щоб ввібралася. Замість кислоти можна скористатися і звичайним лимонним соком.

Гліцерин. Його можна використовувати для усунення плям з кольорового одягу. Гліцерин змішати в рівних за об’ємом пропорціях з яєчним жовтком. Сумішшю просочити пляму й залишити на 1 годину. Потім річ сполоснути і відіпрати.

Чистий бензин. Використовують для усунення плям з джинсів. Протерти бензином пляму. Потім видалити залишки гліцерином і випрати річ. Увага! Пальне із заправки використовувати не можна – такий бензин залишить жовті сліди.

Читайте також:  Теплиця влітку: все, що треба знати про її використання

Автор: Ірина Мнішек