Як релігійній громаді оформити право постійного користування земельною ділянкою

27.11.2021 14:00 Корисно
Фото: zaxid.net Фото: zaxid.net
Реальна ситуація: релігійна організація за договором пожертви отримала у власність комплекс будинків колишнього санаторію, а документи на земельну ділянку відсутні. Відомо, що земельна ділянка, на якій розташовані будівлі, перебуває в комунальній власності міської ради. Як діяти в цьому випадку – розповідає наш юридичний консультант.

«Для передачі у постійне користування земельної ділянки для будівництва та обслуговування будівель релігійної організації вам необхідно насамперед звернутися до міської ради з клопотанням про передачу у постійне користування земельної ділянки та про надання дозволу на розробку проєкту землеустрою, – пояснила головний спеціаліст Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Макеєва. – У клопотанні зазначаються орієнтовний розмір земельної ділянки та її цільове призначення. До нього додаються графічні матеріали, на яких зазначається бажане місце розташування та розмір земельної ділянки. Міська рада у межах її повноважень у місячний строк розглядає клопотання і дає дозвіл на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки».

Юристка розповіла, що після отримання рішення з дозволом на виготовлення проєкту відведення земельної ділянки необхідно звернутись до відповідної землевпорядної організації, в штаті якої працюють сертифіковані інженери-землевпорядники, інженери-геодезисти з метою розробки проєкту землеустрою та реєстрації ділянки в Державному земельному кадастрі (ДЗК). Землевпорядною організацією земельна ділянка реєструється в Державному земельному кадаст­рі та їй присвоюють кадастровий номер, після чого формується відповідний витяг із кадастру, який надалі буде одним з необхідних документів для реєстрації права на земельну ділянку.

Читайте також: Продаж орендованої землі: які умови та процедури зараз існують

На сесії міської ради розглядається клопотання та проєкт землеустрою і приймається рішення про передачу в постійне користування земельної ділянки для будівництва та обслуговування будівель релігійної організації.

Останній етап – це здійснення державної реєстрації права постійного користування на земельну ділянку відповідно до вимог чинного законодавства, для чого необхідно звернутись у Центр надання адміністративних послуг або до нотаріуса, який видасть витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що підтверджує реєстрацію права постійного користування земельною ділянкою.