Продаж землі: як платити податок нерезиденту України

14.10.2021 14:00 Корисно
Фото: slovoidilo.ua Фото: slovoidilo.ua
Розповсюджена практика: людина є громадянином сусідньої держави, але в Україні батьки залишили їй спадщину – наприклад, землю. Зараз відкрився ринок землі, і людина вирішила свою землю продати. Як сплачувати податки – розповідає наш юридичний консультант.

Особа, яка не має місця проживання в Україні з метою оподаткування, має статус нерезидента. «Відповідно до абз. 1 ст. 172.1 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), дохід, отриманий нерезидентом від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року, отриманого в дарунок (успадкованого) нерухомого майна, зазначеного в абз. 1 п. 172.1 Кодексу, не підлягатиме оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб, навіть якщо таке майно перебувало у власності платника податку менш ніж три роки», – говорить головний спеціаліст Сєверодонецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марина Литовка.

Читайте також: Продаж орендованої землі: які умови та процедури зараз існують

Юристка зауважує також, що у разі продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, зазначених у п. 172.1 Кодексу, або продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в цьому пункті, отриманих у спадщину, одержаний дохід буде оподатковуватися за ставками, визначеними п. 167.1 Кодексу, а саме 15 % і 20 % – для фізичних осіб – нерезидентів.

Автор: Інна Можейко