Як розірвати шлюб, який не був зареєстрований на території України

15.10.2021 14:00 Корисно
Складне шлюбне питання: громадянка України вийшла заміж на території РФ, але в Україні шлюб не підтвердила. Потім пара вирішила розійтися, але шлюб не розірвала. Жінка повернулася в Україну і планує вдруге вийти заміж. Чи потрібно для цього розлучення на території РФ – пояснює наш юридичний консультант.

Згідно з чинним законодавством, перелік документів, необхідний для реєстрації шлюбу, не передбачає обов’язкового підтвердження реєстрації або розірвання шлюбу за межами України.

«Це правило діє, якщо з документів, поданих для реєстрації, та реєстру актів цивільного стану України не буде видно інформацію про нерозірваний попередній шлюб, зокрема і в іншій країні, – говорить головний спеціаліст Гірського бюро правової допомоги Рита Переяслова. – Виходячи з цього, шлюб в Україні вам зареєструють, якщо в Україні немає інформації про реєстрацію шлюбу». Юристка зауважує також, що якщо з якихось причин відділ РАЦС вирішить перевірити, чи не укладено раніше шлюб, і направить запит у РФ, то ваш шлюб в Україні буде анульовано шляхом виключення актового запису. Тому необхідно розірвати шлюб у РФ.

Читайте також: Як розірвати «радянський» шлюб, якщо «друга половина» зникла давно і безслідно

«Це можна зробити і на території України. Згідно із Сімейним кодексом і законом про міжнародне приватне право, ви маєте право звернутися до українського суду з позовом про розірвання шлюбу з іноземцем. Необхідно звертатись до суду за місцем своєї реєстрації в Україні. Суд при вирішенні питання про підсудність направляє справу до Верховного Суду, який прийме рішення про визначення суду для розгляду вашої заяви», – радить юристка. Рита Переяслова додає також, що шлюб можна розірвати в РФ за процедурою, передбаченою російським законодавством. Але тоді документ, отриманий про розірвання шлюбу, потрібно буде легалізувати для використання в Україні.