Як схуднути за тиждень – корисні поради

11.04.2021 16:00 Корисно
Фото championat.com Фото championat.com
Прийшла весна, за якою і літо недалеко, і знову вічна жіноча проблема – що ж робити з кілограмами, які додалися за зиму. Прибрати за тиждень зайві сантиметри з талії і стегон цілком реально – головне, підійти до цієї проблеми з розумом.

Позбутися за тиждень від одного кілограма зайвої ваги цілком можливо – поступове схуднення безпечне для здоров’я, воно не завдає стресу організму, і ймовірність, що втрачені кілограми знову повернуться, – невелика. До того ж тижнева дієта – чудова можливість дати організму відпочити від важкої і жирної їжі, а також шкідливих ласощів типу чипсів, тістечок і цукерок, до яких так і тягнулися руки під час довгих зимових вечорів.

Які продукти прибрати

Насамперед доведеться відмовитися від продуктів, в яких є біле борошно і штучні жири, а це практично всі хлібобулочні вироби та випічка. Також варто обмежити вживання цукру і солі, зовсім прибрати з раціону майонез, кетчуп, маргарин, твердий і плавлений сири, ковбаси, сосиски, копченості, солодощі: торти та тістечка.

Спиртне, солодкі газовані напої, куплені соки і міцна кава – теж під забороною.

Що потрібно їсти

Слід вживати більше сезонних фруктів і овочів – сирих, запечених, тушкованих, свіжу зелень. З м’яса – індичка, курка, кролик, нежирна телятина, а також нежирна риба, яйця, морепродукти. Готувати каші з гречаної, рисової, вівсяної і пшеничної крупи. Хліб – тільки з цільнозернового борошна, макарони – з твердих сортів пшениці.

Варто додати в раціон кисломолочні продукти – кефір, несолодкий йогурт, кисломолочний сир. І обов’язково пити багато рідини – простої води, трав’яних чаїв, несолодких компотів. Пити краще теж невеликими порціями, розподіляючи рівномірно рідину протягом дня. Також добре випивати склянку чистої води перед їдою, хвилин за 30 – як стверджують лікарі, це покращує обмін речовин.

Харчуватися краще невеликими порціями – 200 грамів за один прийом їжі або ж ту кількість, яка поміщається в долоньках. Ну і, звичайно ж, їсти краще за графіком, приблизно в один і той самий час, відхилення допускаються не більше ніж на півгодини. Останній прийом їжі – не пізніше 2–3 годин до сну.

Читайте також Які продукти корисні для суглобів

Фізичні навантаження

Щоб кілограми збігали швидше, слід зайнятися фізичними вправами. Найоптимальнішими будуть ходьба (не менше години на день), плавання, танці, пробіжки, домашні легкі тренування.

Продумуємо меню

Про те, чим харчуватися протягом тижня, варто подумати заздалегідь. Приміром, можна підібрати так звану монодієту, коли готують страви з одного або двох видів продукту. Дієту зазвичай починають з понеділка, аби було зручно рахувати дні.

Наприклад, у перший день можна їсти будь-які овочі в будь-якому вигляді, крім смажених, пити воду – з лимоном і імбиром, чаї без цукру, також доречними будуть овочеві бульйони.Другий день – м’ясо (кролик, курка, індичка, нежирна телятина). У тушкованому, вареному і запеченому вигляді.
Третій день – фрукти та овочі, зелень, нежирні й несолодкі йогурти, чай і неміцна кава – без цукру.
Четвертий день – перші страви: овочеві супи-пюре, пісні борщі, пісний розсольник.
П’ятий день – страви з риби, до яких можна додавати трохи тушкованих або запечених овочів.
Шостий день – можна вибрати будь-яку крупу і приготувати з неї кашу. До неї можна теж додавати трохи свіжих або тушкованих овочів.
Сьомий день – можна відварити яйця, до них додати трохи фруктів і овочів (свіжих або тушкованих), кефір, легкий м’ясний бульйон.

Таким чином, за розумного підходу за тиждень можна трохи розвантажити організм, прибрати зайву вагу та вивести зайву рідину. Це покращить не тільки зовнішній вигляд, а й самопочуття.

Автор: Олеся Скачко