Як стягнути із сусідів матеріальну шкоду, завдану затопленням квартири

16.10.2021 14:00 Корисно
Фото: arsenal-ic.ua Фото: arsenal-ic.ua
На це болюче для усіх жителів багатоповерхівок відповідає наш юридичний консультант.

Відповідно до п. 2.3.6 Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, що затверджені Наказом Державного комітету з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 року № 76 «Про затвердження Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій», у разі залиття, аварії квартир складається відповідний акт.

Як пояснює головний спеціаліст Рубіжанського бюро правової допомоги Катерина Конопліна, по-перше, після виявлення факту заподіяння шкоди, треба зафіксувати його документально. Відповідний акт складається комісією балансоутримувача багатоквартирного будинку, в якому розташована квартира.

Читайте також: Одна земельна ділянка – два власники: чи законно?  

По-друге, зафіксувавши факт завдання шкоди, маєте з’ясувати та документально підтвердити її фактичний розмір. «Доказом розміру матеріальної шкоди може слугувати кошторис, складений відповідною будівельною організацією, яка здійснила ремонтно-відновлювальні роботи у вашому помешканні. Також надійним доказом буде висновок експертного дослідження, проведений відповідною експертною установою або атестованим експертом», – говорить юристка.

Після того, як пошкодження майна буде зафіксоване, Катерина Конопліна радить звертатися до сусідів щодо відшкодування шкоди в грошовому еквіваленті або наданні послуг щодо ремонтних робіт. У разі добровільної відмови у відшкодуванні шкоди, завданої залиттям квартири, необхідно звертатися з позовною заявою до суду.

Автор: Ірина Мнішек