Одна земельна ділянка – два власники: чи законно?

12.09.2021 11:00 Корисно
Чи є правомірним надання органом місцевого самоврядування дозволу на розробку проєкту землеустрою щодо її відведення у власність (користування) кільком різним особам – пояснює наш юридичний консультант.

Як пояснила начальник Сахновщинського бюро правової допомоги Людмила Клімова, Закон (зокрема ст. 118, 123 Земельного кодексу України) не забороняє надання дозволу на розробку проєкту землеустрою щодо відведення однієї й тієї ж самої земельної ділянки (або земельних ділянок, що «накладаються») кільком особам.

«Статті 116, 118 Земельного кодексу України вказують на те, що місцева рада не має права визначати пріоритетність того чи іншого заявника на стадії надання дозволу на виготовлення проєкту землеустрою на одну й ту саму земельну ділянку, – зазначила юристка. – На цьому етапі надання такого дозволу вказує про відсутність обтяжень щодо бажаної ділянки і ще не означає позитивного рішення місцевої ради про її передачу у власність після виготовлення проєкту землеустрою».

Втім, відсутність такої заборони не усуває необхідності для учасників переддоговірних відносин діяти добросовісно.

«Порушення цього обов’язку може спричинити зобов’язання відшкодувати заподіяну шкоду за правилами ст. 1166 Цивільного кодексу України, – наголосила Людмила Клімова. – До того ж обов’язок діяти добросовісно поширюється на обидві сторони».

Читайте також: Чи можливо вийти на пенсію на загальних підставах до досягнення 60 років

Так, навряд чи будуть вважатись добросовісними дії розпорядника державними чи комунальними землями, який, скажімо, необґрунтовано зволікає з розглядом проєкту землеустрою щодо відведення одній особі та (або) безпідставно – чи з підстав, які були відомі на момент надання дозволу, відмовляє в його затвердженні і водночас надає дозвіл на розробку проєкту землеустрою та затверджує цей проєкт іншій особі.

«З іншого боку, якщо особа, отримавши дозвіл на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, зволікає з його розробкою та поданням на затвердження, вона цілком може розраховувати на те, що земельна ділянка буде надана іншій особі», – пояснила юристка.

Автор: Ірина Мнішек