Як захистити запаси круп та борошна від шкідників

10.05.2023 15:51 Корисно
Фото: ukr.media Фото: ukr.media

Реалії сьогодення такі, що в господарстві потрібно мати запас «стратегічних» продуктів, до яких належать серед інших усілякі сипучі – крупи, борошно тощо. Але мало створити такий запас, слід ще його зберегти без втрат.

Незалежно від того, звідки і як продукт до нас потрапив (чи з гуманітаркою, чи з магазину, чи з бабусиних комор), будемо зберігати те, що є.

Готуємо тару для зберігання

Насамперед слід підготувати ємності, в яких продукт зберігатиметься. Наші бабусі колись користувались полотняними мішечками, провареними в кріпкому розчині солі й добре висушеними. Зараз такий метод трохи втратив свою привабливість: не в кожному господарстві знайдуться мішечки з цупкої натуральної тканини потрібного розміру, до того ж, такі пакунки не надто зручні з точки зору раціонального розміщення на полиці. Але якщо іншого варіанту немає – можна скористатися й таким.

Найкращою тарою для зберігання сипучих продуктів вважаються скляні банки та контейнери, бажано з кришками, що закручуються. Якщо в господарстві збереглися банки зі скляними закривками, можна скористатися й ними – за умови, що кришки добре притерті. Загальна вимога: посудина має бути закритою герметично.

Для тривалого зберігання можна використовувати й керамічний посуд з прогумованою кришкою із силіконовою прокладкою, що щільно прилягає. 

Щодо металевої посудини, то вона не надто зручна: важкувата, непрозора, не завжди забезпечує герметичність. До того ж слід звернути увагу на якість металу – він з часом може заіржавіти, а це негативно вплине на смак продукту. Якщо вже користатися, то посудиною з нержавіючої сталі.

Дехто рекомендує борошно, розфасоване в паперові пакети й ще не відкрите, загорнути в поліетиленовий мішок і зберігати в такому вигляді. Але немає гарантії, що борошно в пакеті належної якості (виробники теж бувають різні), а перевірити стан продукту при такому способі збереження неможливо. Тому слід обрати: чи мінімум клопотів – чи впевненість у якості борошна.

Дерев’яні ємності для збереження сипких продуктів не надто добрі: цей матеріал вбирає запахи та вологу, кришки прилягають нещільно.

Підготовлюємо продукти

Після того як визначились із тарою для зберігання, слід приготувати продукт для розфасування. Спочатку розповімо докладніше про крупи та борошно. Їх потрібно ретельно переглянути на наявність павутиння чи грудочок тощо – це ознака, що продукт може бути заражений шкідником.

Пліснява і сторонні неприємні запахи сигналізують про неналежну якість. Якщо щось із перерахованого є в наявності – то крупу або борошно перед зберіганням обов’язково потрібно прожарити в духовці: висипати на деко тонким шаром і потримати при температурі близько 80 ºС протягом 2–5 хвилин. Якщо після такої обробки запах не зникне, крупу краще викинути, щоб не наражатися на небезпеку отруєння.

Для продуктів, що мають цілком якісний вигляд, запобіжником проти псування може бути протилежний прожарюванню засіб – заморожування, обидва ці температурні методи сприяють знищенню зародків шкідників. Пакет з крупою слід покласти в морозилку і витримати там кілька діб.

Дехто радить і зовсім залишити продукт у морозилці для зберігання, але робити цього не варто. По-перше, в холодильнику сипкий продукт набереться вологи, і це псуватиме смак приготованої з нього їжі. По-друге, місце в морозилці використовувати так – нераціонально, воно може знадобиться для інших продуктів. А рис зберігати в морозилці взагалі не можна – якщо він перемерзне, то під час приготування дуже розвариться і втратить форму.

Додаємо запобіжники

Оброблені таким чином продукти можна пересипати в банки (чи інші ємності). Для кращого збереження стратегічних запасів можна вжити додаткових засобів. Віджене «непрошених гостей» марлевий мішечок з кам’яною сіллю на дні банки з крупою, борошном, крохмалем.

Покладені в ємності для зберігання лавровий лист, зубчики часнику, мускатний горіх, суха цедра лимона або апельсина також допоможуть боротися з жучками. А щоб рис зберігся сухим і ароматним, можна додати в ємність з ним маленький гострий перчик.

І ще один запобіжник від комах, трохи несподіваний: поміщена в банку з крупою кулька з фольги або просто металевий предмет – ложка або виделка тощо.

Правила зберігання

Зберігати сипкі продукти, навіть розфасовані в герметично закриті ємності, слід у сухому, прохолодному, добре провітрюваному приміщенні. Полиця з крупами має бути подалі від раковини або плити, адже волога та пара можуть негативно вплинути на сипучі продукти.

Щоб запобігти зараженню продуктів, потрібно періодично обробляти поверхню шафи із запасами: промивати розчином господарського мила з подальшою обробкою слабким оцтовим розчином. На підготовані таким чином полиці після того, як вони висохнуть, розкласти лаврове листя.

Вміст банок слід періодично перевіряти. Ємності з цукром слід хоча б раз на місяць добряче струшувати, тоді він не злежиться і залишиться розсипчастим. А борошно, щоб воно не заплісніло й не закисло, потрібно час від часу підсушувати, розсипаючи тонким шаром на папері.

Раніше ми писали також, як зберегти м’ясо без холодильника  .

Більше корисних порад та рецептів ви знайдете в розділі Корисно на нашому сайті.

Автор: Зоя Голіусова