Місячний календар садівника та городника на травень

01.05.2023 10:50 Корисно

Травень – найвідповідальніший час року для садівників і городників. У боротьбі за врожай не варто нехтувати ніякими способами – тому працюємо, придивляючись до Місяця.

Травневі роботи на городі

В Україні недарма вже стала традицією посадка картоплі на травневі свята. Адже ідеальний час для закладення бульб у ґрунт – з 1 по 10 травня. У процесі посадки в кожну лунку корисно додати по 1 столовій ложці суперфосфату – це одночасно і підживлення для картоплі, і захист від дротяника.

Крім того, в перші дні травня у відкритий ґрунт можна висадити розсаду капусти: вона холодостійка і може рости без укриття. Після 15 травня сміливо висаджуйте розсаду томатів, перців та баклажанів. Але не забувайте деякий час вкривати їх плівкою. А вже після 25 травня висаджуйте розсаду огірків, кабачків та баштанних культур. Можна висівати й теплолюбні культури. З 1 по 10 травня посійте квасолю, а після 25 травня – кукурудзу, огірки, кабачки та баштанні культури.

Мульчуйте посадки перегноєм, компостом, соломою, тирсою – це допоможе зберегти вологу в ґрунті, зменшить перепади температури, пригнічуватиме бур’яни та гриби-патогени. Шар мульчі має бути 3–4 см.

Сприятливі дні для городніх робіт у травні 2023 року:

Огірки, баклажани, перець, капуста різних сортів: 2, 3, 4, 22, 23, 24;
Часник: 9, 10;
Коренеплоди, цибуля: 6, 13, 14;
Томати, зелень: 17;
Хрестоцвіті, прянощі, морква, буряк, цибуля: 16, 17;
Усі овочі: 24. 

Травневі роботи на клумбі

Як тільки ґрунт прогріється до 15°С, пересадіть у відкритий ґрунт лівкою (матіолу), гвоздику Шабо і запашний горошок. Ці культури благополучно переносять зниження температури повітря до -5°С.

Також на початку місяця можна посадити декоративну капусту, лобелію, лобулярію, скабіозу, хризантему. 

Проведіть прибирання клумб. До початку активного росту, якщо буде потреба, можна викопати і гейхеру, геленіум, золотарник, піретрум, рудбекію та ехінацею. Весна цього року затяжна, тому на початку травня можна продовжити ділити та пересаджувати кореневищні багаторічники: флокс, астильбу, дельфініум, хризантему.

У першій половині місяця на підготовленій з осені сонячній ділянці з родючим ґрунтом посадіть цибулини гладіолусів на відстані 15–20 см один від одного. 

Сприятливі дні для роботи в квітнику в травні 2023 року:

Всі квіти: 8, 9, 13;
Однорічники: 1, 2, 3, 29, 30;
Багаторічники: 30, 31;
Цибулинні та бульбові: 14, 15.

Травневі роботи в саду

Захищайте сад від заморозків, бо можна залишитися без врожаю. Для великих рослин можна застосувати: 

Дощування – за такого способу захисту ввечері, якщо температура опускається до 0, дерева та кущі треба обприскати водою з дрібного розпилювача (вода захищає від заморозків до -5°С);

Димлення – як тільки температура починає опускатися до критичних значень, у саду потрібно запалити купи з листя, трави чи соломи. Дим добре захищає рослини від заморозків.

Підгодуйте плодові та ягідні культури в період цвітіння. 

Яблуні та груші – як тільки розпустяться бутони: 3 столові ложки суперфосфату та 2 столові ложки сечовини на 10 літрів води (по 4–5 відра на дерево).

Сливи – як тільки розпустяться бутони: 2 столові ложки сечовини та 2 столові ложки сірчанокислого калію на 10 літрів води (3 відра на дерево).

Вишні – як тільки відцвіте: 5 літрів коров’яку (розведеного 1:10) та 10 склянок золи на 50 літрів води (1 відро на дерево).

Обов’язково замульчуйте суницю. Між рядами суниці накидайте перегній – це і додаткове підживлення, і захист від пересихання ґрунту.

Сприятливі дні для робіт у саду в травні 2023 року:

Виноград: 7–10, 20, 21;
Абрикос, вишня: 2–4, 30, 30, 31;
Айва, груша, слива: 2–4, 9, 10, 30, 31;
Яблуня: 9, 10;
Аґрус, малина, чорна смородина: 6, 9, 10, 13–15, 18, 20, 27–29;
Суниця: 9, 10, 20, 21.

Увага! Несприятливі дні для будь-яких садово-городніх робіт: 12, 19, 26 травня.

Раніше ми писали також, як зробити ємність для розсади із самополивом власноруч,  та про те, як можна використати цибулеве лушпиння.   

А ще ви можете дізнатися,  як підготувати насіння до весняної посадки,  про те, скільки насіння потрібно для посадки та  як позбутися мошки в розсаді.

Також ми розповідали про те, як зробити екологічну тару для розсади власноруч.  

Більше корисних порад та рецептів ви знайдете в розділі Корисно на нашому сайті.