Як зберегти психічне та фізичне здоров'я у реаліях війни

Promo
25.05.2022 17:18 Корисно
Чимало українців важко сприймають сучасні військові реалії. Особливо ті, хто перебуває в гарячих точках або на окупованій території. У цій ситуації вкрай складно зберігати психічне та фізичне здоров’я, але вихід є. Досвідчені психологи дають кілька рекомендацій, які ви можете використати на свій розсуд.

Інформаційна гігієна є обов’язковою

Це перше правило, яке дозволить вам перебувати в стабільному стані. Важливо відмовитися від щохвилинного перегляду новин із соціальних мереж на предмет інформації про війну, зазнаних втрат, жертв тощо. Отримуючи таку інформацію, ви самі, не помічаючи того, вганяєте себе у стан нестабільності та нервозності. Якщо зовсім відмовлятися від новин не хочеться, візьміть за правило переглядати їх один раз на день і не більше ніж 30 хвилин за раз. Те саме стосується і соцмереж. Відмовтесь від коментування постів. Вони втягують у стомлювальні суперечки між ворогуючими сторонами, забирають багато енергії.

Пам’ятайте про особистий простір

Вибудовуйте власні межі спілкування. Якщо у вашому колі є родичі, які не виявляють співчуття, викачують з вас енергію через негативні емоції та сльози, обмежте спілкування з ними. Це стосується і всіх, хто не розділяє ваших поглядів на ситуацію.

Зберігайте почуття гумору

Пам’ятайте, що будь-яка війна закінчується. Як би не було складно, намагайтеся знайти якщо не веселі, то хоча б оптимістичні моменти в будь-якій ситуації. Обов’язково зберігайте бадьорий стан заради дітей, які тонко відчувають емоційний настрій батьків. Пам’ятайте, що від вашого психічного та фізичного стану залежить їхній добробут.

Влонтерство — не на шкоду

Загальновизнаний факт — допомога іншим значно посилює впевненість у собі, дозволяє відчути себе значущим і важливим, дарує відчуття контролю над ситуацією. Але якщо ви вибираєте шлях волонтерства, розраховуйте сили, не дійте до зносу. Важливо залишати час на себе, роботу та сім’ю.

Фізичне навантаження важливе

Не забувайте про фізичні навантаження. Як би не хотілося лежати на дивані, дивлячись у стелю або прогортаючи новини, піднімайтеся. Зробіть зарядку, здійснити легку пробіжку, вирушайте на вулицю просто на прогулянку. Ще один хороший варіант –  замовити велосипед у Дніпрі та покататися у найближчому парку, якщо на це немає заборони у вашому місті.

Контрасний душ на допомогу

Наша нервова система складається з симпатичної та парасимпатичної. Складовим парасимпатичної нервової системи є блукаючий нерв, який контролює настрій та емоційний стан у разі виникнення зовнішніх подразників. Щоб тренувати його, регулярно приймайте контрастний душ. Будете відчувати себе бадьорішим та енергійнішим.

Лайфхак: фізичні показники зручно виміряти за допомогою фітнес-трекеру. Купити потрібну модель ви можете в інтернет-магазині Алло.

Телеграм канали для психологічної допомоги

Якщо ви відчуваєте, що самостійно вже не справляєтеся з психічною напругою, зверніться за допомогою до фахівців. На щастя, сьогодні існують телеграм канали, в яких працюють психологи, психотерапевти на умовах волонтерства. Разову консультацію проводять абсолютно безкоштовно. Подальший супровід пацієнта можливий за донати.