Як зупинити навалу слимаків

04.07.2021 16:30 Корисно
Лише тільки хоч трохи задощить – на городах спостерігається навала слимаків, подекуди навіть якихось гігантських. Тому варто визначитися, як з цим ворогом боротися, і робити це не тоді, коли він попсує врожай, а просто зараз.

Запобіжні заходи

Зі слимаками боротися дуже важко, легше попередити їхню «навалу». Насамперед потрібно прибрати всі виполоті бур’яни (якщо вони не є приманкою), зайві камені й дошки. Видалити траву на межах і на доріжках. Сирі ділянки городу осушити, ґрунт потрібно періодично ретельно розпушувати. Нижні листки капусти й салату необхідно періодично обривати. Після збирання врожаю слід обов’язково прибрати всі рослинні залишки, тоді слимакам буде нічого їсти й ніде зимувати.

Читайте також: Як примусити квочку висиджувати яйця

Слимаків відлякує запах петрушки, лавра, лаванди, розмарину, чебрецю і шавлії. Посадивши ці рослини по периметру грядок, можна захистити ділянку від шкідників. А з часнику, гірчиці та гіркого перцю можна приготувати спеціальні настоянки, які також відлякують охочих поласувати врожаєм.

Механічні засоби

Застосовуються, коли шкідник уже помічений на ділянці.

Перший спосіб боротьби – увечері або вранці після дощу збирати слимаків вручну в банку з розчином солі або гасом. Найзручніше використовувати для цього пінцет.

Ще один метод – облаштування пасток. Для їх створення між грядками й на доріжках розкладають на день змочені фруктовим соком або пивом капустяні листки, мішковину, ганчір’я, дошки тощо. Увечері ці принади збирають і знищують разом зі шкідниками. Можна також вкопати на рівні землі неглибокі ємності, наповнити їх міцним сольовим або мильним розчином і накрити мішковиною. При контакті з мильною або солоною рідиною слимаки, які потрапляють у ці пастки, гинуть.

Поверхня тіла слимаків ніжна й уразлива до механічних пошкоджень, зокрема від жорсткої поверхні. Тому боротися з ними можна, утворюючи смуги з грубозернистого піску, товченої яєчної або горіхової шкаралупи навколо тих рослин, де виявлено шкідників. Але тут потрібно регулярно стежити, щоб у цій «стіні» не утворилися дірки, через які може проникнути підступний і ненажерливий ворог. Чудовим засобом для відлякування слимаків вважаються подрібнені річкові мушлі з гострими краями, які розсипають між грядками.

Якщо є можливість, можна мульчувати ґрунт гілками хвойних, вони теж добре захищають від слимаків.

Хімічні способи

Їх слід використовувати тільки тоді, коли перелічені вище залишились безрезультатними. Спочатку варто спробувати не надто «сильні» препарати. Увечері на ділянках, де завелися слимаки, ґрунт запилюють порошком суперфосфату, гашеним вапном або сумішшю вапна та тютюну в пропорції 1:1. На 10 м2 витрачають 300–400 г суперфосфату або 200–250 г суміші вапна з тютюном.

Сильнодіючу отруту можна зробити із зерен пшениці, политих соняшниковою олією і змішаних з 80-процентним хлорофосом. Слід пам’ятати, що застосування таких методів може становити небезпеку для дітей і домашніх тварин.