Які документи потрібно мати для продажу земельної ділянки

04.04.2021 10:00 Корисно
Фото: kurkul.com Фото: kurkul.com
Які документи потрібні для продажу земельного паю та як оформити кадастровий номер, пояснюють наші юридичні консультанти.

Як пояснила заступник начальника Попаснянського бюро правової допомоги Оксана Потапова, для укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки обов’язково повинні бути такі документи:

паспорти та реєстраційні номери облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер) сторін договору;

звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки;

документи, що підтверджують право власності на земельну ділянку (свідоцтво про право власності на земельну ділянку, АБО витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, АБО державний акт);

витяг з Державного земельного кадастру.

Читайте також: Кому дістанеться земля, що була приватизована у шлюбі 

Юристка наголосила також, що Ви повинні перевірити, чи зазначено на Вашому документі, що підтверджує право власності на земельну ділянку, її кадастровий номер. Його наявність є обов’язковою умовою для укладення договору купівлі-продажу. Якщо кадастровий номер відсутній, Вам необхідно присвоїти його.

Кадастровий номер – цифровий унікальний штрих-код об’єкта нерухомого майна, що дозволяє ідентифікувати певну ділянку землі щодо її місця розташування.

Він унікальний у межах держави і не може повторюватися. Кадастровий номер земельної ділянки є її ідентифікатором у Державному земельному кадастрі.

Державна реєстрація земельних ділянок здійснюється за місцем їх розташування відповідним Державним кадастровим реєстратором центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

«Законом «Про Державний земельний кадастр» визначено, що для державної реєстрації земельної ділянки Державному кадастровому реєстратору, який здійснює таку реєстрацію, подаються:

– заява за формою, установленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері земельних відносин;

– оригінал документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки, у формі електронного документа», – розповіла начальник Близнюківського бюро правової допомоги Людмила Тищенко.

Вона пояснила також, що заява з доданими документами надається заявником особисто чи уповноваженою ним особою або надсилається поштою цінним листом з описом вкладення та повідомленням про вручення, а в разі подання заяви в електронній формі – надсилається засобами телекомунікаційного зв’язку.

«Для оформлення купівлі-продажу землі необхідно з пакетом документів звернутися до місцевого нотаріуса, який допоможе Вам укласти договір купівлі-продажу земельної ділянки», – порадила Людмила Тищенко.

Автор: Інна Можейко