Що варто знати про нові правила мікрокредитування

21.03.2021 16:00 Корисно
Фто: zhitomir-online.com Фто: zhitomir-online.com
З початку цього року в Україні почали діяти нові правила мікрокредитування, оскільки набув чинності Закон України № 891-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо споживчого кредитування і формування та обігу кредитних історій». Що змінилося для споживачів кредитів – розповідає наш юридичний консультант.

«Кредитні договори, що укладаються на строк до 1 місяця, та договори, загальний розмір позики за якими не перевищує однієї мінімальної заробітної плати, належатимуть до споживчих кредитів, тобто на такі договори буде поширюватись Закон України «Про споживче кредитування», – пояснила головний спеціаліст Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Макеєва. – Також Законом установлено, що максимальна сукупна сума штрафів і пені за порушення Вами, як потенційним споживачем, зобов’язань на підставі кредитного договору (загальний розмір кредиту за яким не перевищує мінімальної заробітної плати) не може перевищувати розміру подвійної суми, яка Вами буде одержана за таким договором, і не може бути збільшена за домовленістю сторін».

Юристка наголосила, що на законодавчому рівні закріплено заборону змінювати процентну ставку за кредитом, порядок її обчислення, порядок сплати відсотків у бік погіршення умов для споживача.

«Обов’язковою умовою укладення договору про споживчий кредит є також Ваша згода як споживача на доступ до інформації, що складає його кредитну історію, та на збір, зберігання, використання та поширення через бюро кредитних історій, включене до Єдиного реєстру бюро кредитних історій, інформації щодо нього та цього кредиту», – зауважила Анастасія Макеєва і додала, що у разі ненадання такої згоди Вам буде відмовлено з боку кредитодавця в укладенні договору та здійсненні кредитної операції.

«Зараз, наприклад,  у разі несвоєчасного погашення Вами заборгованості за кредитом, сума якого складає 3000 грн, сума штрафів і пені не може перевищувати 6000 грн», – пояснила фахівчиня.

Отже, аналізуючи новації в законодавстві, можна зазначити, що зміни є позитивними, штрафи і пеня не будуть нараховуватись у надто великих розмірах за мікрокредитами, як це було раніше. Проте радимо вчасно виконувати свої зобов’язання за кредитним договором і не здійснювати сумнівні кредитні операції.

Автор: Інна Можейко