Якщо громадянин – не громадянин, або як отримати головний документ України

21.11.2021 14:00 Корисно
Фото: znaj.ua Фото: znaj.ua
Випадки в житті бувають різні: дехто й досі не отримав паспорт громадянина України, тобто не змінив паспорт часів СРСР на український. Зрозуміло, що зараз це – люди похилого віку, але що робити в такому разі їх родичам? Ситуацію коментує наш юридичний консультант.

«Законодавчо така процедура не визначена, оскільки вона визначається в кожному окремому випадку індивідуально територіальним органом Державної міграційної служби України, – говорить адвокат Роман Чумак. – Така особа звертається до державної міграційної служби за місцем реєстрації або за місцем постійного проживання та надає всі існуючі документи».

Адвокат розповів, що спочатку проводяться заходи щодо ідентифікації особи. У разі  якщо в Єдиному демографічному реєстрі відсутні дані про особу, органи ДМС проводять процедуру встановлення особи шляхом подання запитів до: Міністерства внутрішніх справ України; Національної поліції; Міністерства юстиції України; органів Державної фіскальної служби; навчальних закладів військових частин, військових комісаріатів, установ виконання покарань, для отримання інформації з наявних державних та єдиних реєстрів, інших інформаційних баз, що перебувають у власності держави або під­приємств, установ та організацій, зокрема фотокартки особи, яка дасть можливість ідентифікувати особу. В процесі перевірки береться до уваги вся інформація, яку повідомив заявник.

Читайте також: Чим загрожує купівля підробленого сертифіката

Після отримання всіх можливих доказів Державна міграційна служба приймає рішення: підлягає запит особи до задоволення чи ні.

«Якщо рішення було негативним, його можна оскаржити в адміністративному порядку або через суд, – наголошує Роман Чумак. – Адміністративний порядок оскарження передбачає звернення до вищого органу ДМС (головного управління ДМС в області або безпосередньо до Державної міграційної служби України).

Через суд особа може в порядку окремого провадження встановити факт постійного проживання на території Украї­ни, що є необхідним для отримання громадянства України. Належність та набуття громадянства України встановлюється на підставі Закону України «Про громадянство України» і може пов’язуватися з фактом постійного проживання на території України в певний час.

Читайте також: Готуємося до виходу на пенсію: які документи слід перевірити завчасно

Відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону України «Про громадянство України» громадянами України є усі громадяни колишнього СРСР, які на момент проголошення незалежності України (24 серпня 1991 року) постійно проживали на території України. Про належність до громадянства Украї­ни таких осіб може свідчити наявність у паспортах громадянина колишнього СРСР відмітки про прописку, що підтверджує факт їх постійного проживання на території України станом на 24.08.1991 року або 13.11.1991 року.

Відповідно до ст. 256 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючого документа та інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Надавши достатню доказову базу, наприклад, підтвердження школи/ліцею, що особа дійсно навчалася в такому закладі; підтвердження місцевого РАЦС, що особою було укладено в ньому шлюб; а також підтвердження свідків про те, що факт постійного проживання на території України дійсно існував, особа через суд може зобов’язати територіальний орган Державної міграційної служби України скасувати оскаржуване рішення, переглянути справу та винести нове рішення.