Ареометр для винороба: що потрібно знати

Promo
24.06.2021 12:25 Корисно
Фото: vyborok.com Фото: vyborok.com
Чекаєте врожаю винограду і збираєтеся робити вино? Або мрієте зварити своє власне пиво? А може, ви – фанат виготовлення домашніх лікерів і настоянок? Тоді вам не обійтися без простого, але вкрай необхідного приладу.

Ареометр – прилад простий і древній. Він визначає густину рідини і питому вагу розведених речовин. Автолюбителі за допомогою ареометра можуть перевіряти густину електроліту і тосолу. У побуті він може вимірювати міцність алкогольних напоїв, жирність молока, солоність розчину, концентрацію цукру – прилади розрізняються лише вагою важка і шкалою. Великий вибір ареометрів, найчастіше вживаних у виноробстві та пивоварінні, можна знайти на сайті https://alcofanshop.com/catalog/areometry.

Принцип роботи ареометра заснований на законі Архімеда: об’єм тіла, що знаходиться в рідині, дорівнює об’єму, який воно здатне витіснити. Оскільки різні речовини мають різну густину, то прилад, занурюючись у них, опуститься на глибину, яка відповідає певній густині. Все просто: занурюємо, чекаємо поки урівноважиться і дивимося на дані шкали.

Звичайно, для різних цілей навіть у побуті підійдуть різні ареометри. Наприклад, побутовий спиртометр АСП-3 допоможе визначити міцність напою; його випускають у декількох варіантах, і купувати його потрібно залежно від міцності напоїв, які ви збираєтеся робити: 0–40, 0–60, 40–70, 70–100, 20–80 градусів.

Винний ареометр – прилад, необхідний у виробництві неміцних напоїв: вина, лікерів, солодких настоянок. Він дозволяє виміряти відразу два показники – цукор і міцність напою.

Ареометр для цукру – прилад, що дозволяє виміряти кількість цукру в алкоголі за масою сухих речовин. Найпопулярніша модель для побутового використання – ареометр АС-3: він простий і зручний.

Правила використання

Як і у будь-якого приладу, точність показників ареометра залежить від правильності його використання:

– Ємність наповнити алкоголем з температурою не нижчою + 20° C і ретельно перемішати, щоб звільнити від вуглекислого газу (він знижує показники).

– Прилад протерти сухою серветкою і акуратно занурити в рідину так, щоб він не стикався зі стінками й дном ємності.

– Дочекатися нерухомого положення приладу, зняти показання і розшифрувати, користуючись спеціальними таблицями або орієнтуючись на особистий досвід.

– Після використання ретельно витерти і покласти в чохол.

– Перед наступним використанням ареометра фахівці радять перевіряти точність показань за допомогою дистильованої води, а якщо буде потреба – його калібрувати.

 

 

Автор: Інна Можейко