Атакують колектори: що робити

14.01.2022 08:45 Корисно
З вас намагаються "видавити" кругленьку суму за начебто взятий кредит, а ви ніякого кредиту не брали? Що робити в такому випадку – радить наш юридичний консультант.

«Перевірте, чи не викрали Ваш паспорт. Вірогідно, шахраї за даними вашого паспорта оформили на вас кредит чи позику, адже оформлення кредиту на вкрадений паспорт сьогодні найпоширеніший вид шахрайства», – радить фахівчиня Старобільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Аліна Заїка.

Згідно зі ст. 190 Кримінального кодексу України шахрайство – це заволодіння чужим майном або придбання права на нього шляхом обману або зловживання довірою. Під дію цієї статті підпадають, зокрема, й дії з використання чужих документів з метою отримання кредиту (грошових коштів), що належить фінансовій установі.

Читайте також: Паління: що змінилося в законі

Оформлюючи кредити-позики до 3 тис. грн, мікрофінансові організації (МФО) можуть здійснювати спрощену ідентифікацію. Зазвичай пропонують надати до МФО паспорт або його скан-копію, або фотографію з паспортом у руках. Банки ж перевіряють особу позичальника. Коли кредит оформляють в офісі, клієнту пропонують надати паспорт, звіряють зовнішність клієнта з фото і особисті підписи. Буває, що у використанні чужих документів для взяття кредитів шахраї підбирають візуально схожу людину.

Якщо ваш паспорт зник

«Як тільки виявите зникнення паспорта, негайно зверніться в найближче відділення поліції. Пишіть заяву про викрадення паспорта і обов’язково запросіть довідку про втрату паспорта з вказівкою дати (витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань), – говорить Аліна Заїка. – У разі виникнення си­туації щодо шахрайства з паспортом ця довідка буде вашим головним доказом, що кредит або позику брали не ви».

Після дзвінків з банків або МФО з вимогою погасити взятий шахраями кредит потрібно письмово їх повідомити про те, що борг не ваш, і надати документ з поліції про крадіжку (втрату) паспорта. Те ж саме зробити, якщо будуть телефонувати колектори.

Після інформування поліції про крадіжку або втрату паспорта документ потрапляє в базу загублених і вкрадених паспортів МВС. Перед тим як видати гроші, банки і МФО перевіряють документи, користуючись цією базою.

Увага! З метою мінімізацію майбутніх ризиків продовження використання викраденого (втраченого) паспорта можна пересвідчитися про його внесення до бази викрадених та втрачених документів за посиланням: https://wanted.mvs.gov.ua/passport/. У випадку, якщо інформація про викрадений (втрачений) паспорт відсутня в цій базі, необхідно запросити відповідну інформацію в територіальному органі Державної міграційної служби України.

Перевіряємо кредитний рейтинг

Кредитний рейтинг у будь-який момент можна безкоштовно перевірити на сайті Finance.ua. Знайти свою кредитну історію можна онлайн на веб-сторінках:

Українського бюро кредитних історій (УБКІ);

Міжнародного бюро кредитних історій;

Першого українського бюро кредитних історій;

Українського кредитного бюро.

Така інформація (довідка) може надаватися безкоштовно раз на рік, повторно – від 25 до 50 гривень. Якщо в ній є інформація про кредит, який ви не оформляли, потрібно повідомити про це співробітників бюро.

Увага! Сьогодні з УБКІ, наприклад, оскаржити свою історію можна через онлайн­-чат або через сервіс прийому звернень на сайті «Оскаржити кредитну історію». Бюро зробить запит до кредитора – донора інформації. Процес оскарження може зайняти до 20 робочих днів. У випадку, якщо кредитори відмовляться видаляти інформацію про фіктивний кредит, потрібно звертатися до суду.

Контролюємо кредитну історію

Прокоментуйте свою кредитну історію і підключіть послугу її смс-контролю.

Кожен позичальник має право залишити до своєї кредитної історії коментар. Можна коротко (до 100 слів) описати ситуацію з тим чи іншим простроченням.

Читайте також: Військовий обов’язок для жінок: що змінилося в законодавстві  

А смс-контроль буде вас повідомляти про кожне звернення до вашої історії з боку кредиторів. Так ви будете знати, хто і коли запитував ваше кредитне досьє.

На майбутнє юристка радить дотримуватися простих правил:

  1. Контролювати паспорт і дані, що містяться в ньому, в жодному разі не передавати та не відправляти скан-копії паспорта стороннім особам.
  2. Не дозволяти копіювати його без вагомого приводу.
  3. Користуватися захищеними сайтами, де в адресному рядку є значок закритого замка.
  4. Установити смс-контроль за кредитною історією.
Автор: Ірина Мнішек