Військовий обов’язок для жінок: що змінилося в законодавстві

03.01.2022 12:00 Корисно
Фото: mil.in.ua Фото: mil.in.ua
У суспільстві широко обговорюється новий закон, згідно з яким майже всі жінки будуть військовозобов’язаними. Чи так це насправді та як дізнатися, кого саме будуть брати на військовий облік, – пояснює наш юридичний консультант.

Військовий обов’язок для жінок існував давно, проте перелік спеціальностей, після здобуття яких жінка повинна була ставати на військовий облік, був невеликим. Він був затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 14 жовтня 1994 р. № 711 та містив такі спеціальності:

– медична;

зв’язок: телефоністи, телеграфісти, радисти, радіотелефоністи, радіотелеграфісти, радіометристи, радіомеханіки, радіооператори, телеграфні механіки, фототелеграфісти, фоторадіотелеграфісти;

обчислювальна техніка: техніки, майстри, механіки, оператори;

оптичні та звукометричні засоби вимірювання і метрології: техніки, майстри, метеоспостерігачі, гідрометеоспостерігачі;

картографія, топогеодезія, фотограметрія і аерофотослужба: фотограметристи, фотолаборанти, оператори, майстри, гравери, топогеодезисти, цинкографи, теодолітники;

поліграфія: гравери, цинкографи, майстри поліграфічних машин;

– кінорадіомеханіки.

«Нещодавні зміни в законодавстві надали право затверджувати Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після отримання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних Міністерству оборони України (Закон від 30.03.2021 № 1357-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку»), – пояснив адвокат Роман Чумак. – Таким чином, у чинній редакції Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» в ч. 11 ст. 1 говориться наступне: «Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних».

Наразі в Переліку зазначено набагато більше спеціальностей: «майже усі», як зазначається в журналістських статтях. Це передбачено Наказом Міністерства оборони України від 11.10.2021 р. № 313 «Про затвердження Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних». Хто саме – можна знайти в цьому Переліку.

Читайте також: Надання щомісячної адресної допомоги ВПО: застосовуємо «Дію»

Роман Чумак підкреслив, що, відповідно до ч. 12 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

«Жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками (за винятком випадків, передбачених законодавством з питань охорони материнства та дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі), що включає прийняття в добровільному порядку (за контрактом) та призов на військову службу, проходження військової служби, проходження служби у військовому резерві, виконання військового обов’язку в запасі та дотримання правил військового обліку», – пояснив юрист. Він наголосив також, що вимоги законодавства виконувати доведеться, оскільки наразі стати на військовий облік – для багатьох жінок стане обов’язком, а не правом.

 Будь у курсі

Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати) ставитимуть жінок на облік за двох умов:

  1. Посада або спеціальність є в Переліку, затвердженому наказом Міноборони від 11.10.2021 № 313.
  2. Жінка, яка придатна до проходження військової служби за станом здоров’я та віком. Стан здоров’я визначить військово-лікарська комісія, граничний вік перебування в запасі – 60 років.

 

Автор: Ірина Мнішек