Паління: що змінилося в законі

08.01.2022 12:00 Корисно
Фото: lenta.ua Фото: lenta.ua
Верховна Рада України ухвалила зміни до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну. Що саме зміниться та коли закон набуде чинності – розповідає наш юридичний консультант.

«Головне в цьому законі, що паління звичайних цигарок розповсюдили на електронні та вайпери. Закон, відповідно до директиви 2014/40/ЄС, запроваджує заборону на продаж ароматизованих смакових (фруктові, цукерки, ментол та ін.) тютюнових виробів і електронних сигарет, рідин та заправних контейнерів з ароматизаторами, – говорить адвокат Роман Чумак. – Також законом забороняється продаж сигарет, у яких рівні викидів нікотину, смоли та монооксиду вуглецю в диму однієї сигарети перевищують: нікотину – 1 міліграм, смоли – 10 міліграмів, монооксиду вуглецю – 10 міліграмів».

Читайте також: Надання щомісячної адресної допомоги ВПО: застосовуємо «Дію»

Для заборони куріння законом ще раз визначається поняття «громадське місце» – частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна чи відкрита для населення вільно або за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, зокрема під’їзди будівель і споруд, а також підземні переходи, стадіони, паркінги.

«Таким чином, вулиці, парки та пляжі не є громадськими місцями і там можна курити та не треба носити захисні маски, – підкреслює адвокат. – Водночас закон надає повноваження міським, сільським, селищним радам додатково визначати вільні від куріння місця у межах відповідної громади».

Роман Чумак наголошує також, що відповідальність за порушення цього закону наставатиме за ст. 175-1 КУпАП, тобто така сама, як і за куріння звичайних цигарок. А що стосується терміну, з якого закон почне діяти, то, за словами адвоката, він набуде чинності не раніше червня 2023 року.