Які права має родина загиблого працівника у воєнний час

10.08.2022 13:40 Корисно
В умовах війни представники навіть мирних спеціальностей піддаються ризику, особливо – у прифронтовій Харківській області. На що має право родина в разі трагічного випадку загибелі працівника?

Зараз життя та здоров’я, незалежно від виду діяльності працівників, обумовлено щоденними ризиками та небезпечними обставинами, які можуть спричинити смерть працівника. Чи може його родина отримати заборгованість по заробітній платі та грошову компенсацію за невикористану основну і додаткову відпустку? 

Сумна  історія 

Чоловік пані Олени був перевізником і дуже любив свою роботу, незважаючи на постійні ризики від такого джерела підвищеної небезпеки, як вантажний автомобіль. Робота мала ускладнений характер через ненормовані поїздки, не завжди безпечні умови праці з огляду на часті нічні рейси та й не зовсім ідеальний технічний стан машини. Та й ще війна, через яку робота стала максимально небезпечною. 

Жінка просила піти чоловіка у відпустку, тим паче, що він не був у ній два роки, але він казав, що це не на часі, у країні війна, і кожний має зробити свій вклад у перемогу. Та під час перевезення вантажу з продуктами до одного з прифронтових містечок Харківщини на мостовій переправі в машину чоловіка влучив артилерійський снаряд, що призвело до його смерті.

Перед тим, як подавати заяву на прийняття спадщини нотаріусу, жінка вирішила проконсультуватись щодо можливості отримання заробітної плати померлого чоловіка, бо мала сумніви, що в неї є таке право, а на утриманні були дві трирічні доньки, та й гроші б не завадили. Тому вона звернулася за роз’ясненнями до фахівців бюро правової допомоги.

Законодавче підґнунтя

Згідно з положенням ст. 1227 Цивільного кодексу України, суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомог у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань унаслідок каліцтва або іншого ушкодження здоров’я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї, а у разі їх відсутності – входять до складу спадщини.

Відповідно до змін від 01.07.2022 року, в положеннях ст. 83 Кодексу законів про працю України зазначається таке. У разі смерті працівника грошова компенсація за невикористані ним дні щорічних відпусток, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, що не була одержана за життя, виплачується членам сім’ї такого працівника, а в разі їх відсутності – входить до складу спадщини.

Пояснення юриста

У переважній більшості випадків заробітна плата, зокрема грошова компенсація за невикористану основну та додаткову відпустку померлим, може нараховуватися членам сім’ї померлого працівника відразу після відкриття спадщини (тобто в день смерті), а спадкоємцям (не членам сім’ї) – у термін, установлений для прийняття спадщини, тобто через шість місяців з дати смерті, пояснює завідувачка Рубіжанського бюро правової допомоги Сєверодонецького місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги Аліна Бобильова. 

Зважаючи на наведені нормативно-правові акти, юристка  порадила вчинити такі дії:

– звернутись до підприємства, де працював померлий;
– отримати інформацію, чи був укладений трудовий договір між підприємством і померлим працівником;
– написати заяву на виплату неотриманої заробітної плати та заяву на одержання компенсації за неотриману відпустку;
– надати копії підтвердних документів, серед яких: свідоцтво про смерть працівника або рішення суду; документи, що підтверджують, що заявник був членом сім’ї померлого (копія свідоцтва про шлюб, копія свідоцтва про народження, рішення про усиновлення).

Автор: Інна Можейко