Чи можна звільнитися з роботи дистанційно

14.09.2022 16:55 Корисно
Багато хто с початком війни вимушений був терміново поїхати з рідної домівки та не встиг звільнитися. Чи можна зробити це дистанційно і як діяти - розповідає наш юридичний консультант.

Останнім часом  дедалі більше людей влаштовуються на новому місці і мають  питання  щодо порядку отримання статусу безробітного,  звільнення, нарахування допомоги по безробіттю. Багато хто виїхав з місць свого проживання раптово, але й досі перебуває у трудових відносинах.

Як пояснила юристка Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Лілія Йолкіна, 7 травня набув чинності Закон України № 2220-ІХ від 21 квітня 2022 року, який передбачає можливість дистанційно звільнитися  через центр зайнятості, але за певних умов.

 – Звільнитися можна за визначеними підставами – власне бажання, угода сторін, розірвання строкового трудового договору з ініціативи працівника (згідно з пунктом 1 статей 36, 38, 39 Кодексу законів про працю України), – зазначила юристка. 

Вона підкреслила, що звільнення обумовлене необхідністю отримання статусу безробітного та допомоги по безробіттю і це  стосується лише внутрішньо переміщених осіб.

Внутрішньо переміщена особа має право припинити трудовий договір в односторонньому порядку, подавши до центру зайнятості за новим місцем свого проживання заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору. 

Датою припинення трудового договору буде день, наступний за днем подання такої заяви.

– Центр зайнятості самостійно повідомить про звільнення працівника роботодавця, Пенсійний фонд та Державну податкову службу, –  пояснила юристка. 

Раніше ми розповідали ли також, чи можна отримати додаткову відпустку в період воєнного стану .