Для чого потрібна охоронна сигналізація

Promo
18.08.2021 14:22 Корисно
Безпека житла у той час, поки господаря немає вдома, дуже важливе питання. І його не вирішують пасивні засоби захисту - замки підвищеної секретності, броньовані двері та грати на вікнах.

Такі заходи швидше привертають увагу шахраїв усіх мастей, натякаючи, що тут живуть заможні люди. У новобудовах передбачається служба консьєржів, які стежать, хто входить та виходить. Але людський фактор не дуже надійний, а у консьєржи частіш наймають особ пенсійного віку.

Дідусі та бабусі не завжди здатні стежити за всім, що відбувається невкруги, цілодобово.  На допомогу приходить охоронна сигналізація для квартир. Що ж це таке і чи можна на цю систему покластися?

Прибори та датчики сигналізації

Робота будь-якої системи сигналізації заснована на дії датчиків, що передають сигнал на пульт, а також акумулятора. Появу в будинку зловмисника можно визначити за допомогою сенсорів, заснованих на:

- розриві контактів (при відкритті дверей або вікон):

- звуковому сигналі (звук розбитого скла, скрип, сторонні розмови в кімнаті;

- сейсмічних коливаннях (удари в стіну, кроки в кімнаті);

- детекторах руху;

- появі джерел тепла;

- зміні обсягу.

Також датчики контролюють стан простору: появу диму, витік газу, підвищення температури, відкрите полум'я або підтоплення. Детектори можуть підключатися до центрального пульту, який і подає сигнал тривоги одним з доступних йому методів.

На пульті або на телефоні?

Зараз для охорони будинку або квартири використовуються автономна, пультова та автоматична системи охорони. Вони використовують однакові датчики, що сигналізують про взлом, проникнення, спалах, задимлення, наявність газу або вологи. Розглянемо їх трохи докладніше:

— Автономна включає в момент злому або іншої неприємності сирену. Але жителі міст настільки звикли до шуму, що мало хто звертає на це увагу. А щоб вивести сирену з ладу, вистачить одного удару кувалдою. Сьогодні такий вид захисту майже не використовується.

— Автоматична передає сигнал власнику квартири. Цей спосіб вважається більш надійним (він може поєднуватися з першим). Після отримання повідомлення про злом, проникнення або іншу небезпеку власник може поспішити додому або викликати поліцію. Мінус такої системи в часі реагування. Адже професійні злочинці встигнуть втекти за мінімальний час.

— Пультова передає сигнал небезпеки безпосередньо на пульт охоронної організації, в відділення поліції або пожежну частину. Це найбільш надійний, але і найдорожчий метод захисту. За сигналом про проникнення на адресу відразу ж відправляється тривожна група, здатна впоратися з будь-якою проблемою. Але помилковий виклик також обійдеться власнику в досить велику суму.

Як показує статистика, серед охоронних систем у Одесі лідирують пультова та автоматична системи. Вибирати з них варто по особистим уподобанням і фінансовим можливостям.

Автор: Олена Загребельна