Підбір набору дверних ручок у будинок

13.05.2022 10:31 Корисно
Ручка для дверей – важливий елемент фурнітури, від якого багато в чому залежить зручність та зовнішній вигляд усієї конструкції. Варто враховувати, що дизайн ручки повинен гармоніювати не тільки з дверним полотном, але і  з інтер’єром приміщення. Вона повинна добре лягати в долоню, бути комфортною, функціональною та приємною на дотик.

Характеристики ручок

Сучасний асортимент ручок дверей дуже широкий, що дозволяє вибрати модель з необхідними характеристиками. Вона може бути виготовлена з металу, пластику або деревини, витримувати навантаження до вісімдесяти кілограмів. Вважається, що ручки найкращої якості виготовляються з латуні та нержавіючої сталі. Однак варто мати на увазі, що в латунних моделей  висока ціна, а сталеві виготовленi за спрощеним дизайном, детальніше ознайомтеся на сайті.

Якими бувають дверні ручки             

Залежно від конструкції виділяють дві основні категорії ручок:

  1. Стаціонарні моделі, які не пов’язані із запірним пристроєм. Монтаж таких ручок можливий на будь-які двері – із замком або без нього. Вони не повертаються і не натискаються (можна лише тягнути двері на себе або штовхати від себе). Найпопулярніші варіанти – «скоба» та «кнопка». Перша кріпиться до полотна двома точками, друга однією. Як правило, ручку-скобу найчастіше використовують на вхідних та під’їзних дверях, а «кнопку» на міжкімнатних.
  2. Комбіновані ручки (кноби), які складаються із самої ручки та клямки. Вони мають елегантні форми (сферичну, конусоподібну, фалеву), які успішно вписуються в інтер’єри різних стилів. Дверна ручка може з’єднуватися зі звичайною клямкою, мати додатковий фіксатор або простий замок (з невисокою секретністю). Циліндр або фіксатор розміщується в корпусі ручки та не займає зайвого місця. Крім того, перевагами кнобів є простота монтажу та висока надійність механізму. Як правило, їх установлюють на міжкімнатні та офісні двері.

Вибираючи стаціонарну чи поворотну (натискну) модель, потрібно орієнтуватися на конструкцію замка. Наприклад, замкові механізми із клямкою потребують ручки натискного типу.

Призначення

Виділяють такі категорії дверних ручок:

  1. для вхідних дверей. Це моделі високої міцності, здатні витримати велике навантаження – вагу вхідних дверей. У цьому разі особливі вимоги пред’являються до матеріалів виготовлення і значно менші до дизайну;
  2. для міжкімнатних дверей. Оскільки внутрішні двері важать менше, ніж вхідні, вимоги до міцності матеріалів знижуються. Однак не варто забувати, що міжкімнатні двері відкриваються і закриваються багато разів на день, тому фурнітура має бути якісною та надійною.
Матеріали виготовлення

Це важливий параметр, на який необхідно зважувати під час вибору ручок різного призначення. Саме від матеріалів залежить міцність виробу та зовнішній вигляд. Як правило, для виготовлення дверних ручок використовується:

  1. Деревина. Ефектний та екологічний матеріал, який можна використовувати для міжкімнатних дверей. Його мінусом вважається низька стійкість до вологості.
  2. Пластик. Перевага такої фурнітури – бюджетна вартість та акуратний зовнішній вигляд. Однак багато видів пластику не відрізняються високою надійністю.
  3. Латунь. Хороший метал, що має стильний вигляд і довго служить. Він стійкий до різних зовнішніх впливів і приємний на дотик.
  4. Нержавіюча сталь. Високоміцний матеріал, зносостійкий та довговічний. Проте, з нього виходять прості лаконічні ручки (без витіюватих оригінальних форм).

До рідкісних матеріалів, що використовуються у виробництві ручок, можна віднести спеціальні види скла та каменю (наприклад, нефрит), а також декоративні матеріали (стрази, екошкіра та інше).