Експедирування вантажів: як це працює

Promo
21.10.2021 15:30 Корисно
Що таке експедирування вантажів, як працюють експедиторські компанії, та які особливості перевезення вантажів. Дізнайтеся більше про логістику у цій статті.

Експедиторська компанія - це компанія, яка організовує комерційні перевезення вантажів інших підприємств. Вона зазвичай несе відповідальність за товари до моменту, як вони будуть доставлені в пункт призначення, в залежності від узгоджених умов продажу і транспортування, таких як Інкотермс Міжнародної торгової палати.

Одним з найважливіших призначень експедиторів є збір і консолідація вантажів, розмір яких не дозволяє повністю завантажити автомобіль або контейнер, а також підбір транспортної організації загального користування для далеких перевезень консолідованих вантажів, що дозволяє зробити транспортування більш ефективним, а також знизити транспортні витрати. Експедитори, наприклад, https://www.intech-ukraine.com/ua/industrial-services/, часто виступають в якості митних брокерів і здійснюють від імені вантажовідправника формальності, необхідні для митного очищення.

Експедирування вантажів включає в себе наступне:

  • розробку найкращого маршруту і умов для фізичного перевезення,
  • розміщення замовлення на транспортування вантажів у перевізника,
  • виконання документальних вимог щодо товарів в різних країнах, по яких пролягає транспортний маршрут,
  • відстеження руху вантажів, отримання та надання клієнту інформації про рух і місцезнаходження вантажів.

Основні проблемні моменти під час перевезення, що стосуються спрощення процедур торгівлі:

  • дотримання нормативних вимог, щодо підготовки вантажу до відправки, його упаковки і використовуваного транспортного обладнання,
  • підготовка необхідної документації, яка буде супроводжувати товари або буде передаватися учасникам транспортного ланцюга (транспортні накладні, сертифікати походження і сертифікати на сільськогосподарську продукцію),
  • передача необхідних відомостей про вантаж особам, які відповідають за організацію та виконання (частини) транспортної операції для забезпечення дотримання ними відповідних нормативних вимог і процедур,
  • рішення проблем, пов'язаних зі змінами в запланованому способі транспортування, а значить і у відповідних документах, наприклад, при зміні виду транспорту,
  • зміна права власності на товар і відповідальності за товар і транспортування,
  • забезпечення безпеки товарів під час транспортування.

Шляхи вирішення проблемних питань

Рішенням таких проблемних питань в сфері спрощення процедур торгівлі є наступне: виконання рекомендацій Міжнародних транспортних організацій; застосування гармонізованих і уніфікованих документальних вимог; застосування ІНКОТЕРМС, розроблених Міжнародною торговельною палатою; використання сучасних інформаційних технологій, тобто інформаційних порталів з перевезень; застосування сучасного обміну інформацією і виконання Рекомендацій ЄЕК ООН та СЕФАКТ ООН.

Найчастіше в міжнародних перевезеннях для організації експорту будь-якої партії товару і імпорту цієї партії в країну призначення використовують послуги окремих експедиторів. Між самими експедиторами часто є домовленості щодо оптимізації транспортування кількох партій товарів шляхом їх об'єднання або шляхом субпідряду на перевезення на окремій ділянці транспортного плеча. При експедируванні вантажів необхідно враховувати міжнародні та національні правила щодо товарів, транспортних засобів і маршрутів, виконувати обов'язкові процедури і формальності.

FIATA - це Міжнародна федерація експедиторських асоціацій, яка опублікувала ряд правил, оптимальних методів, стандартизованих документів та їх електронних еквівалентів, таких, наприклад, як необоротна накладна змішаного перевезення FIATA  і транспортно-експедиційні інструкції FIATA.