Голландська грядка: як знайти вихід з безвихідного становища

Promo
09.05.2022 10:00 Корисно
Продовольча безпека в умовах війни одне з найболючіших питань. Багато хто розраховує на власні сили та саджає город. Але що робити, коли через військові дії та вимушену евакуацію не встигли зробити це вчасно? Є вихід –влаштувати голландську грядку.

Так-так, це ті самі, якими ви, мабуть, уже милувалися десь на картинках: охайні прямокутники із землею, яка "піднята" над поверхнею ґрунту, а між ними – широкі доріжки, якими зручно ходити та навіть тягати городній інвентар. 

Переваги голландських грядок

Вони ще називаються "теплими грядками", тому що врожай з них можна отримати набагато раніше, ніж зазвичай на ґрунті, через особливості конструкції. По-перше, ґрунт швидше прогрівається, адже він не контактує безпосередньо з шаром землі (між ними є дренаж). По-друге, компост, вкладений на дренаж, "підігріває" верхній шар землі грядки та сприяє пришвидшенню розвитку рослин. По-третє, на такі грядки дуже зручно змонтувати укриття на випадок нічних приморозків. Це головні, але не єдині переваги голландських грядок .

Їх можна робити на будь-якій землі, зокрема і тій, яка взагалі не придатна для землеробства, і все одно зібрати великий урожай.
На них не потрібно в прямому значенні слова "гнути спину" – конструкція піднята над землею.

За рахунок малої площі набагато легше доглядати за рослинами. 

Влаштовуючи в себе на ділянці голландську грядку, слід пам'ятати, що голландська грядка швидше пересихає, тож її треба або частіше поливати, або влаштувати автополив (але для невеликої площі це нескладно). Також ці конструкції потрібно  ретельніше удобрювати, бо корисні речовини швидше вимиваються. Крім того,  голландські грядки "полюбляє" капустянка – тому треба бути уважними.

Матеріали для голландських грядок

1. Деревина. Слугує максимум 5 років і потребує додаткового догляду (фарбування).

2. Бетон. Складний у використанні.

3. Цегла. Дорога та потребує фахівця, якщо ви самі не вмієте класти цеглу.

4. Шифер. Довговічний, простий у догляді, але складний у монтажі та крихкий.

5. Метал. Недешевий та потребує додаткової гідроізоляції.

6. Підручні матеріали (наприклад, скляні пляшки). Так, їх собівартість дорівнює нулю, але пляшки потрібно зібрати у великій кількості та продумати довговічну конструкцію, яка "збере" їх у грядку, – тож може вийти навіть дорожче за інші та й ще не так охайно. До речі, треба бути обережними – пластикові пляшки, наприклад, не є екологічним матеріалом. 

7. Конструкції з дерево-полімерного композиту. Це сучасний матеріал, який має переваги над іншими, які використовуються для голландських грядок.  Дерево-полімерна основа складається з деревного пилу, фарби та інших компонентів, сплавлених в одне ціле. Вони зручні у використанні та довговічні: така грядка не потребує додаткового догляду і слугуватиме мінімум  20 років.  До того ж вони мобільні, легко збираються та розбираються, їх можна переносити з одного місця на інше після закінчення сезону. Ще одна перевага – екологічність.

Зараз купити грядки из дпк    легко в інтернет-магазинах, але треба взяти до уваги, що до набору входить дошка та профіль, з яких можна зробити конструкцію голландських грядок. Стяжки та саморізи вам  допоможуть розрахувати окремо.

 

 

Автор: Ірина Мнішек