Гострі страви для здоров'я: які приправи мають корисні властивості

08.06.2018 16:45 Корисно
kolobok-leopold.livejournal.com kolobok-leopold.livejournal.com
Приправи роблять наше життя не таким прісним. І думка про їх шкідливість не завжди відповідає дійсності. Подеколи вони можуть бути навіть дуже корисними.

Кожному — своє
Останні дослідження показують, що додавання деяких спецій до їжі може бути ще й корисним для здоров’я, адже гостра їжа збуджує апетит і прискорює процес перетравлення, допомагає вивести надлишки з кишечника. Крім того, вона ще сприяє лікуванню гнійних пухлин, розріджує кров і молоко у жінок, що годують немовлят.
Особливо змушує полюбити життя перець. Незважаючи на пекучість, цю приправу в усьому світі любить величезна кількість людей. Нещодавно ж з’ясувалося, що перець має лікувальні властивості, пов’язані зі здатністю протидіяти розвитку деяких видів раку. Звичайно ж, як і будь-які ліки, застосовувати його слід в обмежених кількостях, інакше можна нашкодити і печінці, і серцю. Так само обережно слід ставитися і до іншої приправи, яка теж має лікувальний ефект і є відмінним бактерицидним засобом — часнику.

Фото: obarbeku.ru

А от східні приправи шафран і кінза діють менш жорстко.
А є ще й національна звичка до вживання тієї чи іншої їжі. Китайські приправи на основі, приміром, зміїної крові для нас, швидше за все, будуть шкідливими, а китайцям — нічого, і навіть дуже корисно. Кров прочищає. Мексиканець або кавказець споживає таку гостру їжу, яка для нашого шлунку та решти травного тракту може виявитися просто згубною. Це може призвести і до розвитку холециститу, і до цирозу печінки, і до проблем з підшлунковою залозою. Але, якщо притримуватися принципу помірності, то взагалі можна їсти майже все, що подобається, і експериментувати з приправами –людина ж є всеїдною. І саме тому, щоб добре почуватися, їй потрібні дуже різноманітні продукти. Адже для нормального функціонування організму людині необхідні багато речовин, хоча іноді в дуже малих кількостях. Саме ці речовини і отримує наш організм у складі приправи — це майже понад шістдесят різних компонентів, серед яких жири та білки з вуглеводами, а також два десятка амінокислот, дюжина вітамінів і шістнадцять мінеральних речовин. Деякі з них не можна замінити жодними іншими речовинами.

Вона корисна, тому що…

Сприяє схудненню. Гіркі перці містять капсаіцин, який прискорює обмін речовин і допомагає організму швидше спалювати калорії. Це відбувається тому, що капсаіцин підвищує температуру тіла і сприяє збільшенню серцевого ритму. Крім того, дослідження показали, що люди, які вживають гостру їжу, їдять менші порції, а це — менше калорій.

Добра для серця. Гіркі перці сприяють покращенню роботи серця шляхом покращення здатності до розчинення тромбів. Дослідження показали, що у людей, до раціону яких додано чілі, зменшується ризик серцевого удару. Капсаїцин у перці також бореться із запаленням, яку було визначено як фактор ризику для серцевої хвороби. Крім того статистика показує, що народи, представники яких часто вживають гостру їжу, відзначаються набагато нижчим рівнем розвитку інфаркту та інсульту.

Поліпшує кровообіг. Гострі страви покращують циркуляцію, під час їх споживання температура тіла підвищується, отже — збільшується приплив крові, серце отримує накачування. Peppers (Перець Петра) завдяки високому вмісту вітамінів А і С сприяє зміцненню стінок кровоносних судин.

Фото: priroda-znaet.ru

Антираковий засіб. Дослідження показали, що регулярне споживання чілі й каррі зменшує ризик розвитку раку. Капсаіцин уповільнює ріст ракових клітин, а в деяких випадках навіть приводить до відмирання ракових клітини без шкоди для оточуючих. У країнах, де традиційно в меню наявні страви з високим вмістом капсаїцину, як Індія і Мексика, нижчі показники з деяких видів раку.

Поліпшує травлення. Спеції збільшують секрецію соляної вашого шлунку. Це, у свою чергу, збільшує приплив крові до шлунка, і навіть збільшити слизові оболонки. Капсаіцин також допомагає вбити такі бактерії як пілорусом H і допомагає запобігти або вилікувати виразку шлунка. Однак, якщо ви отримаєте печія від гострої їжі, спробуйте приймати таблетки антацидів рельєфу, які нейтралізують кислоти в шлунку.

Полегшує артрит. Куркума зменшує запалення суглобів і кісток людей, а також, завдяки вмісту капасіцину, допомагає полегшити біль, пов’язаний з артритом.

Проти простуди та грипу. Капасіцин є потогінним засобом, отже — полегшує дискомфорт від проявів грипу. Він також допомагає відкрити носові проходи, а це полегшує протікання синуситу та нейтралізує інші симптоми грипу.
Поліпшує сон. Австралійські дослідники виявили, що люди, які регулярно вживали гострі страви, легше засипають. Крім того, вони і прокидаються також легше, а протягом дня — більш енергійні.

Додає доброго настрою. Чілі підвищує рівень ендорфінів і серотоніну, що притупляє біль і дає нам відчуття гарного самопочуття. Він може діяти антидепресант і потужний послаблювач стресу.

Покращує дихання. Гіркі перці діють як відхаркувальний засіб, а також можуть допомогти людям, що потерпають від астми, хронічного бронхіту, емфіземи, синуситу та інших респіраторних захворювань. Гострі перці можуть полегшити дихання, відкривши забиті носові ходи.

Проте гостра їжа шкодить суглобам і може стати причиною сильних болів у спині, руках і ногах. Гостреньке викликає головний біль, запаморочення і серцебиття. А ще фахівці помітили, що часте вживання гострої їжі погіршує настрій, псує нерви і характер.

Не відповідає дійсності?
Вважається, що гостра їжа є шкідливою для шлунка. Однак у цьому засумнівалися американські лікарі, і гастроентеролог Девід Грем з Медичного коледжу Бейлор у Х’юстоні вирішив подивитися, що відбувається зі слизовою оболонкою шлунка, коли туди потрапляє гостра їжа. Доктор Грем і його колеги запропонували здоровим людям дієтичну їжу, шість таблеток аспірину і піцу пепероні (піца зі спеціями, копченою яловичою і свинячою ковбасою), а також гострий мексиканський обід.
Наступного ранку лікарі за допомогою відеоендоскопа (фіброоптичної трубки, яку заковтують пацієнти) дослідили слизову оболонку шлунка в усіх учасників експерименту. Незначні пошкодження виявили у тих, хто прийняв аспірин. Навіть гострий червоний мексиканський перець, спожитий і за обідом, і за вечерею, не заподіяв нікому ніякої шкоди.
Традиційно вважають, що гостра їжа протипоказана хворим на виразку дванадцятипалої кишки. Однак і це не аксіома. У 1984 році група індійських гастроентерологів щоденно додавала три грами подрібненого в порошок перцю чілі до їжі 25 хворих на виразку.

Фото: mastertura.com.ua

Стільки ж пацієнтів із контрольної групи не отримували цієї основи основ індійської кухні. Через місяць дослідження показало, що слизова оболонка любителів чілі не постраждала, і одужання у них йшло не менш успішно, ніж у прихильників дієти.

Лідер серед «гостреньких» приправ
Багато приправ у нас роблять у сушеному й перемеленому вигляді. З «Домострою» ми дізнаємося, що ще здавна на Русі їх було до доволі багато. Крім названих перцю, часнику, цибулі вживали шафран для приправи супів, гвоздику й мускатний горіх для медів, макове молоко в каші тощо. З огляду на відмінне здоров’я наших предків, їжа ця була збалансованою з точки зору необхідних для людського організму речовин і аж ніяк не шкідливою. Звичайно, страв за тодішніми рецептами нам уже не скуштувати, але можна вимовити їх назву — і слинки потечуть. Це пряні підливи з шафраном, гвоздикою і перцем, узвари цибульні, узвари брусничні до дичини тощо.
А коли йдеться про гостру приправу сьогодні, то насамперед ми згадуємо аджику. Її вживають із рисовими, овочевими, м’ясними стравами, а також до готових супів. У Закавказзі аджику постійно вживають з відвареною квасолею (грузинська національна страва лобіо).
Слово «аджика» абхазького походження і означає просто «сіль». Коли абхазькі чабани йшли по весні в гори пасти овець, господарі отар давали чабанам сіль. Сіль викликає у тварин спрагу, і вони починають споживати велику кількість води та корму, що сприяє швидкому набиранню ваги. Сіль була дорогою, тому до неї домішували перець — щоб чабани не крали. Але вони все одно використовували цю суміш як приправу і додавали іноді туди ще пахучі прянощі, такі як кінза, хмелі-сунелі, часник. Отриману суміш приправ абхази називають словом «апирпил-джикія», що означає «перцева сіль» або «аджіктцатца», тобто «сіль, перетерта з чимось», а решта народів світу просто аджикою.

Фото: cook.i.ua
Аджика є корисною, адже вона стимулює травлення, прискорює обмін речовин і,  завдяки великому вмісту фітонцидів і ароматичних речовин, має протизастудну дію. Але, як будь-яка гостра приправа, вона є протипоказаною гіпертонікам і тим, хто має захворювання шлунка та кишечника.

Пропонуємо вам декілька рецептів гострих заготовок на зиму.

Аджика

Фото: womanadvice.ru

1. 500 г стручкового перцю; 6–8 зубків часнику; 15 г насіння кінзи; 10 г кропу; 10 г базиліка; 10 г чабру; 50–60 г волоських горіхів; сіль за смаком.

Цю гостру й духмяну пастоподібну приправу в Абхазії готують із червоного перцю, часнику, пряних трав (сушених і зелених), волоського горіха й солі. Перець очищують від насіння і плодоніжок, кладуть у миску й заливають теплою водою, придавлюють дощечкою із вантажем і залишають на 3–4 години. Потім воду зливають і перець із всіма спеціями розтирають на спеціальному камені кам’яним же товкачиком до утворення в’язкої однорідної маси. У процесі розтирання часнику й пряних трав (надто їхнього насіння) виділяються ефірні масла, які додають аджиці приємного аромату. Щоб зберегти в’язкість під час розтирання, додають волоські горіхи. Це покращує смакові якості приправи, а також сприяє тривалому зберіганню аджики. Якщо спеціального каменя немає, перець і спеції прокручують через м’ясорубку. На жаль, приготована таким чином аджика дещо поступається за смаковими якостями. Готову приправу краще за все зберігати в скляному посуді, щільно закривши кришкою.

2. 3 частки хмелі-сунелі; 2 частки червоного перцю; 1 частка часнику; 1 частка коріандру; 1 частка кропу; сіль за смаком; винний оцет міцністю 3–4 %.

Є й інший спосіб приготування аджики. Він полягає в тому, що змішують хмелі-сунелі, червоний перець, часник, коріандр і кріп. До цієї суміші сухих прянощів додають трішечки солі й винного оцту.



Смажені баклажани «Кобра»

Фото: ekskyl.ru

1 кг баклажанів; 0,5 склянки часнику; 3 гострі перці; 3 солодкі перці; 1 склянка оцту; сіль; олія.

Баклажани нарізати тоненькими кільцями, посолити, залишити постояти, щоб стікала рідина. Приготувати маринад для занурювання. Для цього перець і часник прокрутити через м’ясорубку, додати оцет. Після того, як із баклажанів стече рідина, обсмажити їх в олії, кожне кільце вмочити в маринадну суміш і покласти в попередньо простерилізовану банку. Коли банки заповняться, закрити їх кришками — можна навіть поліетиленовими.



Смажений солодкий перець

 

Фото: suseky.com
На банку об’ємом 1 л: солодкий перець — скільки влізе в банку; 1,5 шт. гіркого перцю; 2 чайні ложки часнику; 3 столові ложки оцту; 1 чайна ложка солі; 2 чайні ложки цукру; олія.

Солодкий перець помити, витерти насухо, обсмажити з усіх боків в олії. Обережно брати перець зі сковорідки й перекладати в попередньо простерилізовану банку, пересипаючи різаними гірким перцем і часником. Коли банка наповниться, влити оцет, додати соль і цукор. Якщо перець не буде повністю покритим рідиною, долити окропу. Накрити простерилізованою кришкою і закатати.

Смажений гіркий перець
Робити так само, як і солодкий у попередньому рецепті. Різниця полягає в тому, що не треба додавати різаний гіркий перець, адже він складає основу сировини. Для цієї консервованої страви краще вибирати великі м’ясисті гіркі перці. Можна також в одній банці закрити суміш солодкого й гіркого перців.

 

 

Автор: Зоя Голіусова