Готуємо до чаю сирно-ягідний рулет з лаваша

06.04.2023 18:20 Корисно
Фото: cook-today.com Фото: cook-today.com

Це  найпростіша та найшвидша випічка до чаю, до того ж вона дієтична і дуже смачна! А якщо хочете фантазувати – то можна урізноманітнити начинку, додаючи до сиру не тільки ягоди і фрукти, але й овочі та зелень – і тоді це буде смачна закуска.  

Переваги цього рецепту – лаваш приємно хрумтить і довго не мокне, залишаючись хрустким ще тривалий час завдяки технології приготування, а смак його виходить дуже гармонійним  завдяки ніжному сирному і приємно кислуватому ягідному шарам. До того ж  калорійність рулету невелика, всі інгредієнти корисні та натуральні. Це рецепт здорового харчування. Худнути з такою випічкою – мрія будь-якого ласуна! 

На рулети довжиною 28 см знадобляться: 
    лаваш – 1 шт.
     сир 5 % – 300 г
     ягоди чорної смородини (можна будь-які, краще кислі (свіжі чи заморожені)) –  350  г
     яйце – 1 шт.
     цукор – 50 г (25 г для начинки, 25 г для ягід) або за смаком
     крохмаль – 2 ч. л. без верху
     ванілін – 1 г
     йогурт або сметана (нежирні) – 2-3 ст. л. за потреби

Ріжемо лист лаваша відповідно до передбачуваних розмірів майбутніх рулетів. З цієї кількості виходить  два рулети зазначеної довжини, але можна і поекспериментувати. 

Відокремлюємо білок яйця від жовтка.  Далі готуємо сирну начинку для рулету: з’єднуємо сир, білок, цукор та ванілін, добре перемішуємо.  Начинка має вийти кремоподібною, щоб її було зручно намазувати на лаваш. Якщо сир сухуватий, то додаємо до нього 2-3 ст. ложки йогурту або сметани.

Намазуємо сирну начинку тонким шаром на лаваш, трохи відступивши від країв.

Посипаємо рівномірно сирний шар ягодами смородини, але не дуже густо. Зверху ягоди посипаємо невеликою кількістю цукру та крохмалю – він не дасть ягідному соку витекти та законсервує його всередині рулету.

Згортаємо рулети і кладемо на деко. Зверху змащуємо рулети жовтком –  він не тільки створить приємну хрумку скоринку, але і запобігає швидкому намоканню тіста лаваша, надовго зберігаючи його сухим та хрустким.

Ставимо рулети з лаваша в духовку, нагріту до 180 градусів, приблизно на 30-35 хвилин до утворення рум’яної скоринки. 

Даємо трохи охолонути рулетам у духовці, після чого виймаємо і можемо різати їх теплими чи холодними. Гарячі рулети краще не чіпати – сік ягід ще не застиг.

Трохи теплий рулет з лаваша з такою начинкою нагадує штрудель: сирний шар не відчувається через яскраву присутність ягід, але створює ніжний прошарок, завдяки якому ягідний сік не просочує тісто, і воно не розповзається від вологи. Складається враження, що в рулеті лише ягідний шар та тонке тісто, тому він більше схожий на ягідний штрудель.

Раніше ми писали також про те, як приготувати борщ «археологічний» з тушонки.

А ще ми писали про три найкращі рецепти квашеної капусти.

Більше корисних порад дивіться на нашому сайті.