Готуємо гречаники – класичну страву української кухні

04.04.2023 16:50 Корисно

Гречаники зазвичай готуться з м’ясного фаршу з додаванням вареної гречки. Пропорції фаршу та гречки можна варіювати залежно від переваг. Гречаники можна готувати як звичайні котлети або тушкувати в соусі –  тоді вони будуть м’якшими і соковитішими. Можна використати томатний соус або приготувати грибний соус. А можна зробити гречаники навіть вегетаріанськими – взагалі без м’яса.

Гречаники з томатним соусом  

Знадобляться:

500 г м’яса (фаршу, будь-якого)
150 г гречаної крупи
2 яйця
2 цибулини
200 г томатного соусу
сіль, перець (за смаком)
борошно для панірування
олія для обсмажування

Гречану крупу треба перебрати, вимити. Всипати в киплячу підсолену воду, зварити до готовності  та остудити.
М’ясо пропустити через м’ясорубку з однією цибулею. Якщо є готовий фарш – можна натерти цибулю на тертушці. Додати у фарш яйця, сіль та перець за смаком та ретельно перемішати. З’єднати м’ясний фарш із гречкою, знову добре перемішати.
Зліпити з фаршу котлети, як зазвичай. Панірувати їх у борошні та обсмажити  гречаники на олії з обох боків до золотистої скоринки. 

Другу цибулину нарізати півкільцями і обсмажити на олії до золотистого кольору. Туди ж вилити томатний соус (якщо є магазинна томатна паста – розвести її у воді у співвідношенні 1:1) та добре прогріти. 

У сковороду із соусом викласти  гречаники, накрити кришкою та довести  до готовності на невеликому вогні протягом 20–25 хвилин.

Гречаники, приготовлені за цим рецептом, виходять апетитними, ситними та дуже смачними.

Гречаники без м’яса «економні»

Знадобляться: 

    1 склянка гречки
    2 склянки води
    3 картоплини
    2-3 зубчики часнику
    олія
    панірувальні сухарі
    сіль, перець (за смаком)

Великий плюс цього рецепту в тому, що для нього можна використати ту гречку, яка була приготовлена два дні тому і яка «застоялася» в холодильнику. 

Якщо такого «бонусу» немає, то треба зварити гречку і додати до неї сіль. 

Сиру картоплю потерти на середній тертці і додати в гарячу гречку. Посолити, поперчити, додати посічений дрібно часник і ретельно вимішати – спочатку ложкою, а коли трішки охолоне – руками. 

Руками, як зазвичай роблять з фаршем, зліпити гречаники, схожі на котлети. Потім обваляти їх у сухарях і обсмажити на гарячій пательні у великій кількості олії.

Найкраще смакують гречаники з томатним соусом. Якщо це «святкова» подача – можна прикрасити листочком зелені: гості і домашні будуть вражені.  

Раніше ми писали також про те,    як приготувати обід з цибулі.   А ще ми писали про три найкращих рецепти квашеної капусти.

Більше корисних порад дивіться на нашому сайті.

Автор: Ірина Мнішек