Готуємо насіння до весняної посадки

23.02.2023 18:36 Корисно
Фото: hqwalls.com.ua Фото: hqwalls.com.ua
В умовах війни далеко не всі можуть собі дозволити купувати нове насіння. Як скористуватися старими запасами з користю для гаманця та не зашкодити майбутньому врожаю? Зараз саме час задуматися над цим питанням.

Так, сувора економія в наш час – це головне, але перш ніж сказати собі: я не буду нічого купляти, у мене залишилося багато насіння з минулих років – треба ретельно перевірити стан та умови зберігання вашого старого насіння. Але краще зробити це зараз, ніж втратити дорогоцінний час весною, очікуючи сходів, а потім терміново шукати насіння в крамницях або у знайомих та пересівати.  

Корегуємо умови зберігання насіння

Оже, діставайте насіннєві запаси. Якщо ви досвідчений городник, то знаєте, що насіння не можна зберігати в поліетіленових пакетах. Якщо якимсь чином таке у вас є – краще викинути його без сумнівів: ваші час та сили варті кращого. 

Також не можна тримати насіння в холоді, але цієї зими могло бути все що завгодно, тому перед висіванням радимо його прогрівати. До речі, наші пращури робили це, як кажуть, «на собі» – десь у лютому жінки надівали під спідницю спеціальний пасок з кишеньками, в яких було насіння для городини, і таким чином вигрівали його.

Фахівці стверджують, що насіння, яке перебувало в холоді, треба відігрівати за температури 30 градусів.

Загляньте в кожний пакуночок: чи все там добре? Якщо ви бачите пошкоджене шкідниками насіння – позбудьтеся його.

Строки зберігання насіння

Далі обов’язково перевірте строки зберігання. Для висівання коренеплодів, капусти й цибулі краще використовувати торішнє насіння. У цьому випадку рослини будуть більшими й життєздатнішими та менш схильними до стрілкування, цвітіння, нарощуватимуть більшу масу. Та й схожість у такого насіння краща. 

А ось огірки, кабачки, гарбузи потрібно сіяти насінням мінімум дворічної давності. З однорічного насіння виростають огірки, які дають багато чоловічих квітів (пустоцвітів). Але є вихід – досвідчені городники радять прогріти минулорічне насіння, щоб воно мало якості «бувалого». 

Швидше за інші культури втрачають схожість пастернак і цибуля-чорнушка. У моркви й селери схожість не така вже й висока та зберігається недовго.

 В огірків, капусти та гарбуза «активність» насіння зменшується незначно. А ось насіння томатів, якщо правильно його зберігати, не зменшує схожості до 6–8 років. 

І запам'ятайте: насіння, яке зберігалося більше за оптимальний термін, хоча й має гіршу схожість, але не є зовсім не придатним для висівання. Навіть більше, воно є плодючішим, але водночас – і слабкішим. 

Оптимальні строки зберігання насіння інфографіка "Слобідський край"

Раніше ми писали також про лютневу посадку на розсаду а також давали місячний календар садівника та городника на лютий 2023 року

,