Лютнева посадка на розсаду: що та коли сіяти

09.02.2023 17:58 Корисно
Фото: gradinamax.com.ua Фото: gradinamax.com.ua
У лютому рекомендуємо почати сіяти насіння овочів з тривалою вегетацією. Зважте всі плюси та мінуси раннього вирощування. Варто почати сіяти насіння баклажанів і перцю, в середині – наприкінці місяця – томатів та селери, а пізніше ранню цибулю-порей та крес-салат.

Про переваги лютневого висівання насіння на розсаду пише "Слобідський край". 

Така розсада набирає ідеальну форму для висадки в ґрунт навесні. Ще один безперечний плюс  – можливість раніше досягти плодоношення. До того ж, якщо посіяне насіння не зійде, у вас залишиться час посіяти його ще раз наприкінці місяця.
З мінусів: лютневій розсаді потрібне освітлення, адже світловий день ще не такий великий, який потрібен рослинам. Також через ранній посів  рослини можуть бути більш уразливими до сонця, хвороб та неякісного ґрунту. Розсаду потрібно підгодовувати мінеральними добривами.

Насіння паприки та баклажанів

Температура проростання цього насіння – 23–26 °C. Температура субстрату не повинна бути нижчою за 16 °C. Насіння проростає через 7–10 днів. 
Перець та баклажани не люблять пересадку, тому насіння треба висівати у горщики по 2 штуки, потім залишати у горщику одну з найсильніших рослин (найслабші можна обережно видалити). 
Коли насіння проросте, рослинки краще  берегти від потрапляння прямих сонячних променів, а  температуру потрібно трохи знизити – до 14–16°С. У вирощуванні саджанців на підвіконнях дуже важливо регулювати температуру повітря у сонячні дні, щоби нагріті саджанці не витягувалися. 
Розсаду паприки рекомендується висаджувати якомога «старше», тобто через 70–80 днів після проростання насіння. У саджанців такого віку має бути приблизно 8–12 листків, і довжина їх має бути 20–30 см. 
Перед посадкою саджанці слід загартувати – привчити до зовнішніх умов, перепадів температур, прямих сонячних променів. 

Насіння томатів

Температура проростання цього насіння – 20–25°C. Процес культивації саджанців передбачає підтримку потрібної температури субстрату, яка не повинна бути нижчою за 16 °C. Насіння томатів проростає протягом 10 днів. 
Пересаджуючи саджанці, їх необхідно захистити від прямих сонячних променів і трохи знизити температуру – до 14–16 °C. Висота розсади, придатної для посадки, має бути 30–35 см, такі саджанці повинні мати 7–8 листків та першу квіткову китицю. Насіння проростає через 7–10 днів.

Насіння селери

Перед висіванням насіння селери слід залити гарячою (40–50°C) водою, щоб змити ефірну олію, що перешкоджає проростанню. 
Оптимальна температура для проростання селери становить 18–25 градусів, насіння проростає повільно. 
Перші два дні після проростання насіння рекомендується витримувати у дещо нижчій температурі, щоб проростки могли зміцнитися. Пересаджуючи розсаду кореня селери, дуже важливо садити її на однакову глибину – тільки тоді можна розраховувати на добрий урожай.

Раніше ми писали також, як можна використати рис з "гуманітарки"

а також про різноманітні здатності овсянки.