Готуємо паштети: тема з варіаціями

30.05.2021 16:30 Корисно
За звання його місця народження кілька століть сперечаються Франція та Німеччина, хоча є відомості, що він виник ще в Давньому Римі. Але сучасний паштет – це не тільки і не стільки про печінку…

Печінковий рулет з маслом і зеленню

Дуже смачний рулет з курячої печінки з начинкою з масла і зелені.

Знадобляться: печінка куряча – 900 г, вершкове масло – 220 г, цибуля ріпчаста – 1 шт., морква – 1 шт., часник – 1 зубчик, кріп свіжий – кілька гілочок, сіль, чорний мелений перець – за смаком, соняшникова олія – для смаження.

Читайте також: Цікава страва: готуємо голубці з куркою і вівсянкою

Вершкове масло заздалегідь дістати з холодильника, воно має бути м’яким. Курячу печінку промити, обсушити, обрізати прошарки і плівки. Потім підготовлену печінку покласти в каструлю з водою, поставити на вогонь і варити приблизно 10 хвилин після закипання, трохи посоливши. Цибулю і моркву почистити, цибулю порізати маленькими кубиками, моркву натерти на тертці. Підготовлені овочі викласти в сковорідку із соняшниковою олією і смажити, помішуючи, приблизно 3 хвилини, можна трохи посолити і поперчити. Потім вимкнути вогонь і дати овочам охолонути. Коли печінка звариться, воду злити, печінку остудити. Кріп помити, обсушити і дрібно порізати. Приблизно 170 г м’якого вершкового масла викласти в невеликий посуд, додати до нього порізану зелень і як слід перемішати. Остиглу печінку перекрутити на м’ясорубці, додаючи у процесі підсмажені овочі та часник, все повинно бути подрібнене рівномірно. Потім в отриману суміш додати інші 50 г масла, як слід розім’яти, щоб вийшла однорідна маса. Можна, якщо буде потреба, ще трохи посолити і поперчити. Потім стіл застелити фольгою і ложкою на неї викласти паштет, розрівняти. Зверху викласти прошарок з масла із зеленню. Затим акуратно згорнути все це в рулет, допомагаючи фольгою, обмотати харчовою плівкою і покласти в холодильник, щоб рулет застиг і став тугим. Через кілька годин вийняти його і можна подавати на стіл.

Паштет з оселедця з морквою і плавленим сиром

Ідеальна закуска на кожен день або ж на святковий стіл.

Знадобляться: оселедець слабосолоний – 1 шт., сир плавлений – 80 г, морква – 1 шт., яйце – 1 шт., вершкове масло – 70 г, сіль – 2 щіпки, чорний мелений перець – 2 щіпки.

Оселедець почистити, видаливши нутрощі, хребет і кісточки, помити, обсушити. Готове філе порізати на кілька частин. Якщо є молочко, відкласти, його можна також подрібнити і додати у паштет. Яйце круто відварити і остудити, вершкове масло дістати з холодильника заздалегідь, воно має бути м’яким. Плавлений сир порізати на кілька шматочків. Моркву почистити і теж нарізати брусочками, щоб зручно було перекрутити на м’ясорубці. Варене яйце почистити і розрізати навпіл. Подрібнити всі підготовлені продукти на м’ясорубці, установивши найдрібнішу решітку, потім додати в масу м’яке вершкове масло, спробувати на смак – якщо потрібно, трохи посолити і поперчити. Як слід перемішати і перекласти в ємність з кришкою. Такий паштет можна подавати на хлібі, тостах, у тарталетках і млинцях. Також за бажанням у процесі приготування навіть можна додати свіжу зелень.

Паштет з квасолі з чорносливом

Дуже ніжна і смачна закуска з пікантним смаком.

Знадобляться: квасоля біла (цукрова) – 150 г, чорнослив в’ялений (без кісточок) – 70 г, вершкове масло – 60 г, соняшникова олія – 1,5 ст. л., часник (сушений) – 0,5 ч. л., сік лимона – 1 ст. л., сіль – 0,5 ч. л. (або за смаком), чорний мелений перець – щіпка.

Квасолю замочити на кілька годин (або ж на ніч). Коли вона розбухне, воду злити, а саму квасолю промити. Потім покласти в каструлю, залити водою і після закипання варити під кришкою приблизно 30 хвилин, квасоля повинна стати м’якою, навіть злегка розвареною. Відвар злити, залишивши 100 мл його, він знадобиться для приготування паштету, а готову квасолю остудити. Чорнослив залити окропом на 15 хвилин, потім воду злити, а чорнослив промити і дрібно порізати. Остиглу квасолю разом з 50–100 мл відвару подрібнити за допомогою блендеру або будь-яким зручним способом у пюре. У квасоляну масу додати подрібнений чорнослив. На сковороді розтопити вершкове масло і швидко прогріти в ньому сухий часник та мелений перець, а потім додати їх разом з маслом у квасоляну масу. Усе добре розмішати, влити сік лимона, якщо буде потреба, ще посолити і знову перемішати. Паштет з квасолі з чорносливом готовий, можна подавати на стіл.

Паштет зі шпротів із зеленню

Смачний і ніжний паштет, а все завдяки додатковим інгредієнтам, які додають йому родзинки. Просто смакота!

Знадобляться: шпроти – 1 банка (190–100 г), вершкове масло – 150 г, вершки густі – 50 мл, сік лимона – 1 ст. л., коньяк – 1 ст. л., кріп свіжий – 1 пучок, сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Зі шпротів злити олію, а самі шпроти подрібнити блендером або міксером. Додати м’яке вершкове масло, порізане невеликими шматочками (масло потрібно заздалегідь викласти з холодильника), сік лимона, коньяк, трохи солі і мелений перець, добре розмішати. Потім додати помитий і порізаний дрібно кріп та збиті вершки (вершки перед збиванням потрібно добре охолодити). Знову як слід перемішати, викласти у форму для зберігання і поставити на деякий час у холодильник, щоб паштет охолов. Подавати на стіл з грінками або свіжим хлібом.

Автор: Ірина Мнішек