Готуємо з цибулі без сліз та червоних очей

24.03.2023 18:20 Корисно
Фото: depositphotos.com Фото: depositphotos.com

Коли ріжете цибулю, то у повітря виділяється ензим LFS, який у результаті перетворень та поєднань з іншими сполуками стає подразливим фактором для слізних залоз. Пропонуємо 7 способів уникнути подразнення та на додаток – рецепт цибулевих смаколиків.

Ланцюжок від того самого ензиму LFS, який виділяє у повітря цибуля, до сліз, які течуть з ваших очей, доволі довгий та непростий. Але, щоб не плакати, ми можемо або якимось чином зменшити виділення кількості ензиму, або створити перешкоду між очима та повітрям.

 1. Ріжте цибулю у воді.

2. Покладіть цибулину на 25-30 секунд (не довше!) в микрохвильовку із середньою температурою. 

3. Охолодіть цибулину в морозилці протягом 10-15 хвилин. 

4. Надіньте окуляри для плавання.

5. Жуйте жуйку: коли ви це робите, ви дихаєте  переважно через рот –  відповідно, речовині, що підсилює сльозотечу, складніше дістатися «місця призначення».

6. Поставте поруч склянку з окропом – водяна пара допоможе створити захисний бар’єр і знизити концентрацію подразнюючих речовин у повітрі. 

7. Замочіть цибулю в холодній воді на 10-15 хвилин. За цей час частина подразників виділиться у воду – і ви зможете нарізати овоч без будь-яких неприємних відчуттів.

Спробуйте приготувати цибулеві кільця за нашим рецептом, використовуючи ті способи позбавлення від сліз, які вам більше до вподоби.

Закуска з цибулі

Закусок до пива існує дуже багато. Зрозуміло, що їх можна купити в магазині, але їх можна зробити і самим з цибулі  – вийде недорого та смачно. 

Знадобляться: 

    500 г борошна
    1 л олії
    250 г кукурудзяного крохмалю
    2 ч. л. соди
    2 ч. л. солі
    0,5 л газованої води
    6 цибулин

У великій каструлі розігрійте олію до 185 °C. 

Тим часом змішайте в окремій посудині борошно, кукурудзяний крохмаль, соду і сіль, а потім додайте газовану воду.

Збийте всі інгредієнти до однорідної маси – тісто має вийти за консистенцією як густа сметана.

 Цибулю наріжте середніми кільцями і опустіть їх у кляр. Надлишки тіста струшуйте об стінки посудини. Обережно викладіть кільця цибулі на сковорідку з олією і обсмажте до золотистого кольору.

Готові смаколики викладіть на паперові рушники, щоб вони увібрали зайвий жир. Присипте їх сіллю і можете відразу подавати на стіл або поставте в духову піч, щоб зберегти їх теплими.

Раніше ми писали про те, як приготувати три страви з цибулі.    

Ми писали також про те, як приготувати борщ «археологічний» з тушонки.

А ще ми писали про три найкращих рецепти квашеної капусти.

Більше корисних порад дивіться на нашому сайті.

 


 

Автор: Інна Можейко