Краще за покупну: робимо екологічну тару для розсади власноруч

16.03.2023 18:20 Корисно
Фото: samotuzhky.com.ua Фото: samotuzhky.com.ua

Стаканчики для розсади, касети, торф’яні горщики і таблетки – в садових магазинах полиці ломляться від всіляких ємностей для вирощування розсади. Однак усе це коштує грошей і чималеньких. Зекономимо?

Зручні, якісні і абсолютно безкоштовні розсадні стаканчики можна за лічені хвилини зробити з того, що зазвичай відправляється в сміття. Розглянемо, як зробити стаканчики для розсади своїми руками – та й ще щоб вони були екологічними. 

Зрозуміло, якщо ви досвідчений городник, ви збирали тару під розсаду принаймні з осені – це можуть бути пластикові стаканчики від йогуртів та сметани або тетрапаки з-під молока, вершків або соків.  Головне – не забути зробити отвори у денцях. Але що робити, якщо рішення сіяти розсаду ви прийняли тільки зараз? Вихід є.

«Яєчна» тара

Цей спосіб годиться для тих рослин, які не потребують пікірування, а також застосовується у тому випадку, коли між висіванням та висадкою на город  потрібно небагато часу. 

Отже, у кожній чарунці потрібно прорізати отвори, покласти по одній насінині і зверху присипати їх землею.  Потім скопати грядку і полити її. І прямо зверху розташувати лотки, злегка їх придавивши. У кожну клітинку покласти по одній насінині і зверху присипати їх землею. 

До речі, картон дуже швидко розкладається, тому, коли насіння проросте, лотки  можна буде перенести на город, викласти на заздалегідь підготовлені грядки, трохи вдавити в землю, а потім прикопати.  Це допоможе  розв’язати відразу кілька проблем: проріджувати паростки майже не доведеться, бур’яни ж пробитися до рослин не зможуть, а сформована таким чином грядка буде вимагати менше поливу – картон не дасть волозі випаровуватися.  

У результаті все насіння виростає на потрібній відстані одне від одного, не заважаючи зростанню «сусідів». 

А можна вчинити по-іншому – використати як маленькі горщечки порожні шкарлупки для яєць, а лотки – як підставки для них. 

Тара для розсади власноруч

Отже, якщо під час приготування не розбивати яйця навпіл, а робити невеликі отвори у верхній частині і через них виливати жовток та білок, то у вас залишаться порожні шкаралупи.  У такі «горщики» потім потрібно засипати землю і посадити насіння. Це тим більше зручно, оскільки при висадженні в землю шкаралупки не потрібно видаляти: можна помістити розсаду в ґрунт разом з ними, адже шкаралупа – продукт, що  біологічно розкладається. Тільки не забудьте перед посадкою трохи стиснути шкаралупу в руці так, щоб вона тріснула. 

Паперові горщики

Рекламні газети –  дуже хороший матеріал для виготовлення розсадних горщиків. Вони підійдуть для рослин, розсада яких вирощується недовго і без пікіровки. Наприклад, огірків, кабачків або кавунів. По-перше, за місяць газета сильно не розмокне. А по-друге, пересаджувати розсаду на грядку можна прямо в стаканчику – і ніякого пошкодження коренів та стресу.

Отже, вам  знадобляться: газети або папір;  ножиці, скотч, циліндр, навколо якого будете обертати плівку, – це може бути обрізок пластмасової труби, жерстяна банка з-під консервів, пластикова або скляна пляшка, банка, ємність з-під миючого засобу, склянка – варіантів маса. 

тара для розсади з папіру власноруч

Фото: mskaya17.com.ua

Складіть газетний лист втричі. Оберніть папір навколо циліндра, залишаючи знизу кілька сантиметрів на підгин. Складіть дно за типом конверта і скріпіть скотчем

 Зніміть готовий стаканчик з циліндра і заповніть ґрунтом для розсади.

Ще один цікавий варіант – використання втулок від туалетного паперу або паперових рушників. Надріжте втулку в чотирьох місцях, складіть денця як коробку – і отримаєте чудовий стаканчик під дрібну розсаду. У таких можна вирощувати будь-які культури на першому етапі, до пікіровки.

Цитрусові "стаканчики"

Якщо раптом у вас з’явилась певна кількість доволі великих цитрусових (апельсин, грейпфрут), то можна спробувати використати їх половинки як маленькі стаканчики для розсади. У половинці очищеного від м’якоті фрукта (там, де у вас буде дно) зробіть невеликий отвір для відтоку вологи, потім заповніть шкірку ґрунтом для розсади і посійте по 1-2 насінини в цей горщик  залежно від розміру розсади та самого фрукта. Згодом саджанець можна висадити у відкритий ґрунт прямо з «горщиком».

Раніше ми писали також про те, як підготувати насіння до весняної посадки,  про те, скільки насіння потрібно для посадки. А ще - як позбутися мошки в розсаді.

Більше корисних порад та рецептів ви знайдете в розділі Корисно на нашому сайті.

Автор: Ірина Мнішек