Готувати картоплю — це не тільки варити або смажити

21.01.2022 18:00 Корисно
wz.lviv.ua wz.lviv.ua

Про цю бульбу кажуть: «Картопля — другий хліб». І яких тільки страв з неї не роблять, як тільки не готують!

Найчастіше — варену, пюре, смажену. Є ще наше національне надбання, деруни. Але це тема для окремої розмови, тому зараз їх не чіпаємо. А от рецепти інших страв, не таких поширених, але дуже смачних і не надто складних у приготуванні, пропонуємо далі.

 

Картопляний гратен

krt-grtФото: vkusnoisrael.com

Французьким словом гратен називають будь-яку страву, запечену в духовці до утворення апетитної рум’яної скоринки. Попри вишукану назву і такий само ефектний смак, готується картопляний гратен не надто складно, під силу навіть недосвідченому кухарю.

Знадобляться: картопля — 500 г, чабрець — 2 г, молоко (3,2 %) — 200 г, сир твердий — 30 г, часник — 12 г, лист лавровий — 1 шт., масло вершкове — 10 г, цибуля-порей — 10 г, вершки (38 %) — 60 г, зелень петрушки — 5 г, горіх мускатний мелений — 0,2 г, сіль — за смаком, перець чорний мелений — за смаком.

Форму, в якій готуватиметься гратен, змастити м’яким вершковим маслом і поставити в холодильник. Часник почистити і дрібно порубати. У каструлю влити молоко, всипати мускатний горіх, додати лавровий лист, часник (1/3 від загальної кількості), чебрець, петрушку, цибулю-порей. Довести все разом до кипіння, зняти з вогню і залишити настоюватися на 10 хвилин. Тим часом почистити картоплю і нарізати на тоненькі кружальця. Витягнути форму і почати укладати картоплю шарами, кожний з них посипаючи сіллю, перцем і рубаним часником. Повторювати шари, поки не буде використана вся картопля. У молоко, що настоялося, влити вершки, добре перемішати і процідити. Отриману суміш вилити у форму так, щоб рідина була на рівні з картоплею. Поставити форму з гратеном у попередньо розігріту до 180 °С духовку на 40 хвилин. Далі натерти сир на дрібній тертці, і коли сплине час на випікання, витягнути форму, посипати поверхню страви сиром і повернути її запікати ще 7 хвилин при 200 °С, доки не утвориться золотиста скоринка. Після цього витягнути форму з духовки й залишити страву на 10 хвилин настоюватися. Готовий гратен нарізати шматочками, прикрасити зеленню і подавати до столу.

 

Святкова картопля

krt-svФото: кухар.укр

Здивувати картоплею на святковому столі важко. Але можна. Приміром, якщо приготувати її за пропонованим рецептом. А що найцікавіше: вона готується не так уже й складно, та й з точки зору витрат сил і коштів теж непоганий варіант для нинішніх часів. Рецепти для святкового столу: зустрінемо гостей смачно

Знадобляться: картопля (невелика) 10 шт., бекон (бажано м’ясний) — 10 скибочок, масло вершкове — 30 г, олія — 40 мл, лавровий лист — 1 шт., сіль, перець чорний мелений, розмарин — за смаком; для соусу: йогурт — 40 мл, сметана — 40 мл, часник, сіль, перець чорний мелений, італійські трави, зелень — за смаком.

 Картоплю очистити. У каструлю налити воду, довести до кипіння і додати в неї розмарин, лавровий лист, сіль і перець. Як усе разом закипить, вкинути картоплю і варити її до готовності (близько 10 хвилин). Готову картоплю витягнути з води й охолодити. Бекон промазати вершковим маслом. Охололу картоплю загорнути в бекон, щоб він не розгортався, можна краї скріпити зубочисткою. Форму для випікання промазати вершковим маслом і олією, викласти в неї картоплю. Зверху посолити й приперчити до смаку. Накрити форму з картоплею фольгою і поставити в духовку, попередньо розігріту до 170 °С. Випікати протягом 20 хвилин. Тим часом приготувати соус. У сметану додати йогурт, сіль, перець, італійські трави й вичавити часник. Зелень порізати, додати до сметанної суміші й ретельно все перемішати. Готову картоплю витягнути з духовки, розкласти по тарілках і подавати разом із соусом.

 

Картопля з грибами в рукаві