Готувати картоплю — це не тільки варити або смажити

21.01.2022 18:00 Корисно
wz.lviv.ua wz.lviv.ua
Про цю бульбу кажуть: «Картопля — другий хліб». І яких тільки страв з неї не роблять, як тільки не готують!

Найчастіше — варену, пюре, смажену. Є ще наше національне надбання, деруни. Але це тема для окремої розмови, тому зараз їх не чіпаємо. А от рецепти інших страв, не таких поширених, але дуже смачних і не надто складних у приготуванні, пропонуємо далі.

 

Картопляний гратен

krt-grtФото: vkusnoisrael.com

Французьким словом гратен називають будь-яку страву, запечену в духовці до утворення апетитної рум’яної скоринки. Попри вишукану назву і такий само ефектний смак, готується картопляний гратен не надто складно, під силу навіть недосвідченому кухарю.

Знадобляться: картопля — 500 г, чабрець — 2 г, молоко (3,2 %) — 200 г, сир твердий — 30 г, часник — 12 г, лист лавровий — 1 шт., масло вершкове — 10 г, цибуля-порей — 10 г, вершки (38 %) — 60 г, зелень петрушки — 5 г, горіх мускатний мелений — 0,2 г, сіль — за смаком, перець чорний мелений — за смаком.

Форму, в якій готуватиметься гратен, змастити м’яким вершковим маслом і поставити в холодильник. Часник почистити і дрібно порубати. У каструлю влити молоко, всипати мускатний горіх, додати лавровий лист, часник (1/3 від загальної кількості), чебрець, петрушку, цибулю-порей. Довести все разом до кипіння, зняти з вогню і залишити настоюватися на 10 хвилин. Тим часом почистити картоплю і нарізати на тоненькі кружальця. Витягнути форму і почати укладати картоплю шарами, кожний з них посипаючи сіллю, перцем і рубаним часником. Повторювати шари, поки не буде використана вся картопля. У молоко, що настоялося, влити вершки, добре перемішати і процідити. Отриману суміш вилити у форму так, щоб рідина була на рівні з картоплею. Поставити форму з гратеном у попередньо розігріту до 180 °С духовку на 40 хвилин. Далі натерти сир на дрібній тертці, і коли сплине час на випікання, витягнути форму, посипати поверхню страви сиром і повернути її запікати ще 7 хвилин при 200 °С, доки не утвориться золотиста скоринка. Після цього витягнути форму з духовки й залишити страву на 10 хвилин настоюватися. Готовий гратен нарізати шматочками, прикрасити зеленню і подавати до столу.

 

Святкова картопля

krt-svФото: кухар.укр

Здивувати картоплею на святковому столі важко. Але можна. Приміром, якщо приготувати її за пропонованим рецептом. А що найцікавіше: вона готується не так уже й складно, та й з точки зору витрат сил і коштів теж непоганий варіант для нинішніх часів. Рецепти для святкового столу: зустрінемо гостей смачно

Знадобляться: картопля (невелика) 10 шт., бекон (бажано м’ясний) — 10 скибочок, масло вершкове — 30 г, олія — 40 мл, лавровий лист — 1 шт., сіль, перець чорний мелений, розмарин — за смаком; для соусу: йогурт — 40 мл, сметана — 40 мл, часник, сіль, перець чорний мелений, італійські трави, зелень — за смаком.

 Картоплю очистити. У каструлю налити воду, довести до кипіння і додати в неї розмарин, лавровий лист, сіль і перець. Як усе разом закипить, вкинути картоплю і варити її до готовності (близько 10 хвилин). Готову картоплю витягнути з води й охолодити. Бекон промазати вершковим маслом. Охололу картоплю загорнути в бекон, щоб він не розгортався, можна краї скріпити зубочисткою. Форму для випікання промазати вершковим маслом і олією, викласти в неї картоплю. Зверху посолити й приперчити до смаку. Накрити форму з картоплею фольгою і поставити в духовку, попередньо розігріту до 170 °С. Випікати протягом 20 хвилин. Тим часом приготувати соус. У сметану додати йогурт, сіль, перець, італійські трави й вичавити часник. Зелень порізати, додати до сметанної суміші й ретельно все перемішати. Готову картоплю витягнути з духовки, розкласти по тарілках і подавати разом із соусом.

 

Картопля з грибами в рукаві

krt-rkvФото: shponder.com

У цьому рецепті, крім чудового смаку страви, приваблює простота її приготування. Тобто, все підготовив, поклав у рукав — і далі воно майже саме готується. І навіть посуд після приготування мити не доведеться — чим не мрія господарки! Топ-7 секретів ідеальної роботи духовки

Знадобляться: картопля — 1 кг, печериці — 400 г, морква (велика) — 1 шт., часник — 3‒4 зубки, кріп (свіжий або сушений) — за смаком, спеції — за смаком, олія — 1 ст. л.

Картоплю очистити й нарізати невеликими скибочками. Гриби помити, почистити, якщо потрібно, і розрізати, залежно від розміру, навпіл або начетверо. Моркву нарізати тоненькими півкільцями. Порізати часник — не надто дрібно — і кріп. Усі інгредієнти скласти в глибоку миску, посолити, поперчити, додати спеції за бажанням, олію, все ретельно перемішати і залишити на 30 хвилин. Духовку розігріти до 200 °С, картоплю з грибами перекласти в рукав для запікання і поставити в духовку на 1 годину.

 

Картопляні палички із сиром

krt-plФото: cesmak.info

Ця страва трохи нагадує картопляні зрази, але — саме трохи. Адже картопляне «тісто» порадує вкрапленнями бекону, а там ще й розплавлений сир урізноманітнить смак… Тож — варто приготувати!

Знадобляться: картопля — 5‒6 шт., бекон — 100‒120 г, сир твердий — 200 г, сметана — 1 ст. л., петрушка — за смаком, сіль — за смаком, перець мелений — за бажанням; олія — для смаження; для панірування: яйця — 2 шт., борошно — за потребою, панірувальні сухарі — за потребою; для соусу: сметана — 200 г, часник — 2‒3 зубчики, зелень петрушки — за смаком.

Картоплю очистити, відварити до готовності, потовкти й розтерти в однорідну масу. Бекон дрібно посікти ножем. Петрушку подрібнити. Додати бекон, петрушку і сметану в картоплю, перемішати. Посолити, поперчити й ще раз ретельно перемішати. Сир нарізати брусочками завдовжки 5‒6 см і шириною до 1 см. Сформувати з картопляної маси округлі коржики, покласти на кожний в середину сир і сформувати з них довгасті ковбаски. Далі обкачати їх спочатку в борошні, потім занурити у збите яйце, і наостанок — обкачати в сухарях. Обсмажити палички у великій кількості олії до рум’яної скоринки (можна скористатися фритюрницею, якщо вона є в наявності). Для соусу петрушку подрібнити, часник пропустити через часникодавку. Змішати сметану, зелень, часник, додати сіль і перець і ретельно все перемішати. Подавати, поливши соусом, гарячими, але можна й холодними — такі палички теж будуть смачними.