Готуємо троянди до зими

16.10.2018 08:25 Корисно
Фото: odelita.ru Фото: odelita.ru
Серед інших осінніх робот не слід забувати і про те, що королеву квітів — троянду —перед настанням морозів слід підготувати до зими.

Різні види — різний захист
Одна з головних умов доброго цвітіння троянд у наступному році — правильне укриття їх на зиму. Дуже важливо, щоб до осені рослини були здоровими, пагони добре визріли. Для цього влітку й навесні троянди регулярно підживлюють. Слабкі рослини, виснажені надмірним зрізанням, уражені хворобами і шкідниками, а також такі, що буйно ростуть (тобто, перегодовані азотом) зимують погано.

Фото: forumhouse.ru
Ступінь захисту рослин від зимової негоди залежить і від виду троянди. Найбільш зимостійкими є паркові троянди, багато сортів з яких зимують без укриття, а деякі потребують тільки, щоб їх пригнули до землі й обмотали утеплювальними матеріалами.
Чайні і чайно-гібридні троянди переносять зиму погано, вони чутливі до морозів, деякі сорти гинуть без укриття вже при ‒10 °С.
Витривалішими є ремонтантні і плетисті, флорибунда, поліантові і мініатюрні троянди. Однак і їх потрібно укривати й захищати від надлишку вологи, оскільки від систематичних відлиг під час сирої зими ці види випрівають.

Кущ потрібно підготувати
Починають готувати троянди до укриття ще до настання перших заморозків, оскільки при зниженні температури до ‒3 °С соки в стеблах замерзають, кора лопається, з’являються згубні для рослин морозобоїни. Перед укриванням з кущів видаляють квітки, листя, верхівки пагонів, що не визріли. Сильно уражені стебла потрібно вирізати на кільце, якщо вони розташовані близько до кореневої шийки, або до здорової частини пагона. Невеликі морозобоїни можна лікувати: за допомогою щіточки треба промити їх малиновим розчином перманганата калію (марганцівки) або однопроцентним розчином мідного купоросу. Потім уражене місце необхідно змастити садовим варом і заклеїти пластиром.

Фото: fb.ru
Щоб уникнути появи морозобоїн, після перших морозів кущі троянд слід підгорнути сухим піском або землею, заготовленою заздалегідь (її не можна брати біля кущів, щоб не оголити коріння рослини). Торф застосовувати не слід, оскільки він злежується, довго не віддає вологу, тому троянди випрівають.

Пригинаємо…
Поки пагони ремонтантних і плетистих троянд еластичні, їх зв’язують синтетичним шнуром. Перші пригинають до землі й закривають листям або ялиновими (сосновими) гілками. Пагони плетистих троянд знімають з опор укладають на ялинові (соснові) гілки, толь, руберойд або дошки, пришпилюють до землі металевими дужками, які можна виготовити з дроту діаметром 5‒6 мм. Потім їх прикривають толем, папером, ящиками, які засипають листям, ялиновими (сосновими) гілками, гноєм.
Штамбові троянди обережно пригинають до землі, підкладаючи під них ялинові (соснові) гілки або руберойд, і закріплюють їх дерев’яними шпильками. Потім поступово знімають з рослини листя, рухаючись знизу вгору, вирізають пагони, що не визріли, і присипають її піском або землею.

Фото: liveinternet.ru
Решту груп троянд підгортають і після настання приморозків накривають ялиновими гілками або листям.
Ялинові (соснові) гілки захищають троянди не тільки від морозів, а й від гризунів. З цією метою подеколи здійснюють ще один захід: спалюють старі вовняні ганчірки й розкидають їх усередині укриття. Гризуни не виносять запаху паленої шерсті.

…або робимо «хатинку»
Можна й не пригинати гілки троянд до землі, а скористатися так званим «сухим укриттям» (що й роблять дедалі частіше). Воно передбачає таку послідовність дій: підгортання основи куща троянди; установлення над нею каркасів або ящиків, утеплених плівкою, технічною ватою, ялиновими гілками. Остаточно укривають рослину тільки після настання стійких холодів.
Варіант такого захисту сприяє рясному цвітінню троянд, до того ж великими квітами. У цьому разі з толю чи руберойду роблять навколо кущів циліндри, вставляють всередину 3‒4 кілки такої самої висоти, зовні обмотують дротом або шпагатом і наповнюють тирсою.

Фото: rosegardening.org
І найпростіший варіант «сухого захисту»: троянди після підгортання обмотують матами і плівкою.
Щоб уникнути пошкодження рослин від коливання температури взимку, у захисних конструкціях потрібно робити душники, особливо якщо сніг ліг на незамерзлу землю. Ці душники стануть у нагоді й навесні, коли під час відлиг троянди потребуватимуть провітрювання.

Подбаємо про розмноження
Восени заготовляють живці для розмноження троянд. Нарізають їх після опадання листя, коли укривають рослини на зиму. Вибирають рівні, добре визрілі однорічні відцвілі пагони середньої довжини товщиною 5‒8 см. Як живці не годяться такі пагони, що не цвіли або недостатньо визріли, або такі, що буйно росли на кущах у другу половину літа.

Фото: cherry-lady.com.ua
Ступінь визрівання пагонів визначають, відламуючи шипи. Якщо пагін визрів, вони відламуються, коли натиснути на них збоку. На молодих пагонах шипи гнуться або видаляються разом із корою.
Зрізані пагони загортають у плівку з вологим мохом і зберігають до весни в холодильнику або прикопаними.