Грошова допомога за вакцинацію: як отримати та на що витратити

25.12.2021 14:00 Корисно
Фото: coronavirus.rbc.ua Фото: coronavirus.rbc.ua
З 19 грудня почали нараховувати 1000 гривень тим, хто вакцинувався. Як їх отримати, як розпорядитися і в який термін – пояснює наш юридичний консультант.

Отримати допомогу зможе фізична особа – громадянин України віком від 18 років, якому присвоєно реєстраційний номер облікової картки платника податків і який має в мобільному додатку порталу «Дія» сформований сертифікат, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації COVID-19 однією дозою однодозної вакцини або двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати).

Кому та як нараховується

«Допомога надається отримувачу допомоги за його бажанням одноразово в розмірі 1000 гривень», – наголошує адвокат Роман Чумак і додає, що їх можна витратити тільки д у безготівковій формі з використанням платіжних карток та/або їх реквізитів для отримання послуг у сферах культури, фізичної культури і спорту, для купівлі білетів на літаки або залізничний транспорт на поїздки Україною, а також для придбання книжок.

Для отримання допомоги необхідно:

  1. Установити мобільний додаток порталу «Дія» на електрон­ному носії, критерії якого підтримують його використання, і пройти електронну ідентифікацію та автентифікацію;
  2. Обрати у мобільному додатку порталу «Дія» послугу «єПідтримка»;
  3. Відкрити поточний рахунок із спеціальним режимом використання для зарахування допомоги (поточний рахунок) в одному з банків України, з яким Мінцифри укладено відповідний договір інформаційної взаємодії.

Строки та умови використання

«Ця допомога нараховується строком на чотири місяці з дня зарахування на поточний рахунок, – говорить Роман Чумак. – Людина має право на власний розсуд обрати одну або кілька різних послуг, надання або реалізація яких здійснюється відповідними суб’єктами господарювання, протягом строку дії поточного рахунку і в межах суми наданої допомоги та здійснити розрахунок за їх придбання, зокрема через Інтернет».

Читайте також: Як розірвати шлюб, який не був зареєстрований на території України

Юрист наголошує, що:

– забороняється перерахунок отримувачами допомоги

коштів з поточного рахунку на інші рахунки;

– забороняється брати готівку з поточного рахунку;

– забороняється закриття поточного рахунку банком за ініціативою отримувача допомоги;

– цей поточний рахунок не підлягає поповненню.

Роман Чумак зауважує також, що поточний рахунок закривається банком без заяви отримувача допомоги через чотири місяці з дня зарахування допомоги.

У разі невикористання протягом чотирьох місяців з дати зарахування допомоги або використання допомоги не в повному обсязі протягом зазначеного періоду поточний рахунок закривається банком автоматично, а невикористані кошти протягом трьох операційних днів після завершення цього строку повертаються банком на рахунок для зарахувань коштів допомоги для інших осіб.