Кабачки-«перевертні»: 5 рецептів страв, в яких ви ніколи не вгадаєте головний інгредієнт

24.07.2021 16:00 Корисно
Фото автора Фото автора
У простеньких і невибагливих на перший погляд кабачків є одна важлива властивість: вони можуть «прикидатися» чим завгодно: від груздя до ананаса, головне – знати, що до цього овочу додати.

Кабачкове варення

Ви ніколи не пробували варити варення з кабачків? Тоді запасайтеся такою смакотою, включайте політ фантазії і творіть: залежно від секретного інгредієнта одні й ті самі кабачки матимуть абсолютно різний смак, а гості взимку будуть ламати голову: як вам удалося зварити варення – наприклад, з ананасів?

«Як ананас»

У цього варення приємний, ніжний і легкий ананасовий смак. Шматочки, як маленькі мармеладки – пружні та м’які, не розповзаються.

Знадобляться: кабачки (очищені й нарізані) – 1,5 кг, цукор – 1,2 кг, лимонна кислота – 0,5 ч. л., ананаси консервовані – 1 невелика баночка (250 г).

Кабачки почистити і повністю видалити насіннєву м’яку частину. Те, що залишилося, порізати невеликими кубиками.

Злити з ананасів сік (100 мл) і на ньому приготувати цукровий сироп. Гарячим сиропом залити кабачки, посипати лимонною кислотою, добре перемішати. Залишити на годину, щоб кабачки не «розповзлися».

Злити з кабачків сироп (його стане більше, адже кабачки пустять сік), підігріти, знову залити кабачки і дати їм постояти годину. Ананаси порізати такими само шматочками, як кабачки, додати до них, поставити на вогонь, довести до кипіння і дати охолонути. Зробити це кілька разів. Спочатку виділиться багато соку, потім кабачки частину соку вберуть, а частина випариться, і кількість варення зменшиться.

Коли шматочки кабачків стануть схожими на ананаси, потрібно проварити варення 15–20 хвилин на слабкому вогні, потім розлити у підготовлені стерилізовані банки і закатати.

«Мохіто»

Це варення виходить кисло-солодким на смак і дуже ароматним завдяки м’ятним листочкам і лимонній цедрі. Ніхто навіть не вгадає, що його основа – прості кабачки.

Знадобляться: кабачки – 900 г, цукор – 600 г, лимон – 125 г, м’ята свіжа (листя) – 20 г. Виходить 700–750 мл.

 Кабачки краще використовувати молоді, з ніжною шкіркою. Кількість лимона і м’яти можна регулювати на свій смак.

 Кабачки добре помити та висушити паперовим рушником. Нарізати маленькими кубиками, пересипати в товстостінний посуд, додати цукор, перемішати і залишити на 1,5–2 години, щоб кабачки пустили сік.

Читайте також: Малиновий збитень: готуємо старовинний напій

Коли кабачки будуть плавати в сиропі, поставити каструлю на помірний вогонь і, помішуючи, довести до кипіння. Варити 10–15 хвилин на невеликому вогні, прибираючи пінку. Потім зняти з вогню і відставити вбік до повного охолодження (як мінімум 2 години): кабачки просочаться сиропом і стануть прозорішими. Затим повторити процедуру ще раз: довести до кипіння, варити 10–15 хвилин і дати охолонути.

Обшпарити лимон окропом і обсушити паперовим рушником, дрібною тертушкою зняти всю цедру (це близько 1 чайної ложки). Очистити лимон від білої шкірки, щоб не гірчив, нарізати кубиками, видалити кісточки і додати лимон з цедрою в тепле варення.

Перемішати, довести до кипіння, проварити 15 хвилин на слабкому вогні. Листя м’яти обірвати з гілочок, промити та висушити, скласти у вузьку чашу блендера, влити 150–200 мл охололого сиропу з варення і перетерти в однорідну масу. Додати її у варення, перемішати і варити ще 15 хвилин. Підготувати і простерилізувати банки. Гаряче варення розлити по банках, закатати їх, перевернути і вкрити для повільного охолодження. Зберігати в темному прохолодному місці.

Кабачки «як гриби» на зиму

Це смачна закуска, яка готується легко і швидко.

Знадобляться: кабачки – 1,5 кг, часник – 3–4 зубчики, перець гострий свіжий – 1 шт., зелень кропу – 0,25 пучка, зелень петрушки – 0,25 пучка, олія – 120 мл, оцет столовий 9 % – 120 мл, цукор – 3 ст. л., сіль – 1 ст. л., перець чорний мелений – 1 ч. л. Виходить 2 літри.

Порізати кабачки брусочками, додати видавлений через прес часник, сіль, перець, цукор, олію і перемішати все це добре. Туди ж покласти подрібнену зелень і гострий перець без насіння, нарізаний кільцями. Влити оцет, перемішати і залишити на 3 години. Після того, як кабачки постоять, перекласти їх у чисті підготовлені банки, накрити кришками і стерилізувати 10 хвилин, потім закатати кришками, банки перевернути і залишити під рушником до повного охолодження.

Кабачки «як грузді» на зиму

Полюбляєте грузді, але вони у вас не ростуть? Додайте до кабачків один секретний інгредієнт, і вони нагадають вам улюблене соління – принаймні хрустіти будуть так само.

Знадобляться: кабачки – 2 кг, кріп – 35 г, петрушка – 25 г, часник – 3–4 зубчики, перець мелений (асорті) – 5 г, горіх мускатний – 8 г, сіль (крупна, кухонна) – 30 г, цукор – 75 г, олія соняшникова (нерафінована) – 180 мл, кислота лимонна – 10 г.

Для цієї заготовки краще взяти не жовті, а зелені кабачки з пружною м’якоттю. Промити кабачки кілька разів, нарізати кружечками; якщо серединка м’яка, видалити разом з насінням. Укласти їх в емальовану каструлю.

Промити зелень: кріп і петрушку, порізати разом зі стеблами і додати в каструлю до кабачків. Часник дрібно нарізати і покласти туди ж. Сіль, цукор, асорті з мелених перців, мускатний горіх, лимонну кислоту – все відразу засипати в каструлю, залити соняшниковою олією і перемішати ретельно.

Читайте також: Малинове желе: використовуємо ягідну некондицію

Залишити маринуватися на 4 години, прикривши тарілкою, у кімнатній температурі. Кабачки повинні пустити сік, який перемішається з ароматним маринадом.

Після цього перекласти заготовку в підготовлені та простерилізовані банки і залити маринадом до горлечка. Поставити банки в каструлю з теплою водою, укривши попередньо дно тканинною серветкою. Стерилізувати 10 хвилин з моменту закипання маринаду.

Вийняти банки, закатати кришками, перевернути догори дном – до охолодження. Прибрати в холодне місце для зберігання. Після двох тижнів витримки з’явиться характерне для маринованих груздів хрустіння.

Кабачки «як банани» на зиму

Це рецепт із серії «дешево й сердито»: продукти потрібні найпростіші, смак у кабачків банановий, та ще й смачний компот на додачу виходить.

Знадобляться (на одну трилітрову банку): кабачки – 2–3 шт., алича – 1 склянка, для сиропу: вода – 1 л, цукор – 200 г, лимонна кислота – на кінчику ножа.

Аличу перебрати, очистити від хвостиків, помити. Кабачки помити, почистити і нарізати смужками. Порізані кабачки розкласти по підготовлених банках, додавши в кожну по 1 склянці аличі. Залити все кип’ятком, потримати 20 хвилин. Воду злити і повторити операцію. Потім у злиту воду додати цукор і зварити сироп, в який вкинути лимонну кислоту. Банки втретє залити сиропом і закатати.

Автор: Ірина Мнішек