Консервуємо диню: смак літа в банці

29.08.2021 17:00 Корисно
lifestyle.segodnya.ua lifestyle.segodnya.ua
Чомусь цей продукт більшість розглядає суто «до столу», і аж ніяк «у банку». Натомість існує багато рецептів заготовок на зиму з дині — на будь-який смак і будь-яку кваліфікацію домашнього кухаря. Деякі з цих рецептів ми вам пропонуємо.

Варення з дині з лимоном

Фото: gastronom.ru

Найчастіше в рецептах варення присутня лимонна кислота, адже сама диня зовсім не кисла. Але краще, все ж таки, використовувати більш натуральний продукт. Тому й пропонуємо такий варіант — варення з лимоном.

Знадобляться: диня — 3 кг, лимони — 3 шт., цукор — 1 кг, ванільний цукор — 10 г.

Диню очистити від шкірки й насіння, порізати на кубики. Лимони обдати окропом і дрібно нарізати. Покласти нарізану диню в ємність, у якій готуватиметься варення, засипати половиною цукру й залишити постояти на ніч, щоб диня пустила сік. Нарізані лимони засипати рештою цукру, перемішати й теж залишити на ніч. Далі поставити ємність з динею на вогонь, довести до кипіння і варити на слабкому вогні до зменшення кількості сиропу наполовину. Після цього додати лимони і ванільний цукор і варити ще 30 хвилин. Готове варення гарячим укласти у стерилізовані банки і закатати.

 

Цукати з дині

Фото: lifehacker.ru

Цей рецепт виручить, коли розрізана вже диня виявиться недозрілою. Адже для цукатів потрібен саме такий продукт!

Знадобляться: диня — 1 кг, цукор — 1,2 кг, вода — 400 мл, лимонна кислота — 1,5 г.

Диню вимити, очистити від шкірки і насіння і порізати на невеликі шматочки. Змішати цукор і воду, зварити з них сироп. Додати в нього нарізані шматочки і варити до готовності. Після цього відставити ємність з динею і залишити відстоюватися годин на 12 (можна і трохи довше, нічого страшного). Коли сплине цей час, повторити процес варіння і настоювання, і зробити так кілька разів (3‒4). У процесі останньої варіння додати лимонну кислоту. Готові цукати з дині перекласти в друшляк і злити всю рідину. Потім їх слід висушити — на повітрі або у відкритій духовці при температурі до 90 °С. Для зберігання цукати з дині викласти в банки, застелені пергаментним папером, засипати цукровою пудрою і цукром.

 

Джем з дині

Фото: lady.tochka.net

Джем з дині ‒ неймовірно смачне й ароматне частування до чаю, а заразом і спосіб зберегти смачний фрукт на зиму. А з приготуванням впорається навіть кулінар-початківець.

Знадобляться: диня — 1 кг, цукор — 700 г.

Щоб джем вийшов ніжним і однорідним, його слід готувати з м’якої, дуже соковитої, не щільної дині. Диню вимити, обсушити, розрізати навпіл. Прибрати ложкою насіння, зрізати з кірок м’якоть, нарізати її на кубики середнього розміру й засипати цукром. Кількість останнього можна варіювати: якщо диня недостатньо солодка ‒ збільшити аж до кілограма, і навпаки, використовуючи занадто медово-солодку сировину ‒ варто трохи зменшити. За допомогою блендера перетворити м’якоть на пюре. Перекласти отримане пюре в каструлю і поставити її на слабкий вогонь. Довести масу до кипіння й варити протягом 10‒12 хвилин. Після цього відставити каструлю й залишити джем на 6 годин у каструлі, яку не потрібно накривати кришкою. Як цей час спливе, знову поставити каструлю на слабкий вогонь і варити джем протягом 10 хвилин після закипання. А потім знову залишити на 6 годин «відпочивати». Цю операцію повторити ще два рази. На четвертий «підхід» маса в каструлі має вже стати густою і однорідною. Готовий джем гарячим, відразу після зняття з вогню, розлити по приготованих заздалегідь стерильних баночках, закрити стерильними кришками й перевернути догори дном. Тільки коли джем повністю охолоне, його можна перенести на постійне місце зберігання. Це може бути навіть звичайна комора з кімнатною температурою.

 

Карамельний конфітюр «Кавова диня»

Фото: cookpad.com

Дивовижний конфітюр, з приємними нотками кави, порадує вас зимовим вечором!

Знадобляться: диня — 1 кг, цукор — 500‒600 г, волоські горіхи — 0,5 склянки, ванільний цукор — 10 г, розчинна кава — 1 ч. л.

Диню вимити, обсушити. Розрізати навпіл, вийняти насіння, зняти шкірку і нарізати на невеликі кубики. Підготовлену диню засипати цукром і поставити на ніч у холодильник. Уранці взяти кілька ложок соку від дині, всипати в нього розчинну каву і розмішати. Отриманий розчин влити до дині й перемішати. Поставити на слабкий вогонь і уварювати, помішуючи, щоб шматочки дині повністю просочилися сиропом. Тим часом приготувати волоські горіхи, подрібнити їх. Коли диня добре провариться і стане прозорою, а сироп погустішає (тобто, можна сказати, що конфітюр майже готовий), додати горіх. Варити ще хвилин 5‒10, після чого відставити конфітюр і дати охолонути. Готовий конфітюр перекласти у простерилізовані банки, закатати їх і поставити зберігатися в холодильник.

 

Маринована диня на зиму

Фото: vkys.info

І — трохи незвичний варіант консервів з дині. Адже ми звикли, що це плід для десертів. А ця трохи незвична вишукана закуска з приємною гостротою і кисло-солодким смаком подається до м’ясних страв, або з нею можна приготувати салат-коктейль з морепродуктами ‒ вийде шикарна середземноморська страва.

Знадобляться: диня ‒ 1,5 кг, перець чилі ‒ 1,5 стручка, гвоздика (ціла) — 0,5 ч. л., перець духмяний горошком — 1 ч. л., вода ‒ 1 л, цукор — 5 ст. л., сіль — 1 ст. л., оцет (9 %) — 3 ст. л., листя чорної смородини.

Для маринування потрібні плоди з щільною м’якоттю, яка витримає стерилізацію без втрати привабливого зовнішнього вигляду. Дині вимити, розрізати навпіл, прибрати м’яку насіннєву частину і шкірку. М’якоть нарізати на кубики. Банки простерилізувати, на дно покласти смородинові листки. Зазначимо, що листя смородини ‒ єдиний «листковий ароматизатор», що органічно поєднується з динями, інші прянощі, які зазвичай додають при маринуванні, використовувати не можна. У півлітрову банку покласти половинку пекучого перцю, у літрову банку ‒ цілий стручок. Якщо використовується невеликий перець із діаметром 1 см, то можна не видаляти насіння. Заповнити банки шматочками дині. Далі приготувати маринад: у воду всипати сіль і цукор, кинути перець і гвоздику. Довести до кипіння і кип’ятити 3 хвилини. Банки з динею залити гарячим маринадом, рівномірно розподіляючи прянощі, що присутні в ньому. Наповнені банки стерилізувати 10‒12 хвилин, незалежно від ємності. Після цього закатати, перевернути, накрити товстим пухнастим рушником. Наступного дня віднести банки у прохолодне сухе місце. Якщо все зроблено правильно, то маринад буде прозорим, а шматочки дині ‒ цілими.

Перед подачею мариновані дині слід потримати кілька годин у холодильнику.