Малина на зиму: два способи, щоб зберегти вітаміни

10.07.2021 16:00 Корисно
Фото: sort-malina.ru Фото: sort-malina.ru
Про те, що малина корисна, знають усі. Але не всі знають, чому. Річ у тому, що ця маленька ароматна ягода має унікальний склад вітамінів і мінералів. Є в цій ягоді вітаміни А, В, С і мінерали: залізо, калій, магній, і цінні кислоти – фолієва, винна, мурашина, саліцилова. Як зберегти це багатство до зими?

Заморожування: найпростіше та найдешевше

 

Здавалося б, нічого складного: поклав собі у морозильну камеру, потім пересипав у зручну тару – і користуйся взимку. Воно, звісно, так, але треба дотримуватися деяких правил:

  1. Малину перед тим, як морозити, не мийте, інакше вона перетвориться на якусь кашу та змерзнеться грудочками.
  2. Не використовуйте пом’яту, вчорашню, переспілу ягоду, бо вона пустить сік, потемніє, у кращому разі кістянки будуть розсипатися. Чим свіжіша ягода, що потрапила вам у руки, тим краще. Не намагайтеся заморозити зовсім стиглі ягоди – вони обов’язково «розповзуться» і втратять форму.

Тож у вас є свіжа, духмяна, ягідка до ягідки – малина. Переберіть її від шматочків листочків, сміття і випадкових комах. Заморожуйте малину невеликими порціями – приблизно в одну склянку Висипте малину в невеликий пакет-маєчку і зав’яжіть на вузлик. Потім помістіть уже зав’язаний пакетик у другий такий само та знову міцно зав’яжіть, залишивши трохи повітря в обох пакетах – таким чином малина не помнеться. Потім пакетики викладіть уже на полиці для зберігання заморожених продуктів у морозильнику. Вони добре пролежать усю зиму і залишаться свіжими та цілими.

Читайте також:  Випічка з полуницею: чотири «географічні» рецепти

Бабусині «вітаміни»

Коли морозильних камер не було, наші бабусі використовували як зберігач малинових вітамінів цукор. І тут головне – дотриматися пропорції, інакше ягода зіпсується.

Знадобляться: малина відмінної якості та цукор – у два рази більше, ніж малини.

А далі все просто: малину перебрати, обережно помити, дати воді стекти, підсушити. Засипати малину цукром і дерев’яним товкачем розминати-розтерти цукор з малиною. Викласти суміш у простерилізовані банки, не доходячи 1,5–2 см до краєчка, та засипати цукром – це такий собі додатковий консервант. Закрити банки простерилізованими кришками та поставити у прохолодне місце. Головне в цій справі – дочекатися зими, бо смакота неймовірна, хоч і дуже солодко!